Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Lokalna Grupa Rybacka Obra-Warta: Zaproszenie do udziału w warsztatach, związanych z hodowlą gęsi

OPRAC.:
Dorota Michalczak
Dorota Michalczak
31 lipca i 1 sierpnia Lokalna Grupa Rybacka Obra-Warta planuje zorganizowanie bezpłatnych warsztatów związanych z hodowlą gęsi oraz przygotowaniem przepysznych potraw domowych. Szkolenie jest całkowicie bezpłatne dla mieszkańców obszarów wiejskich. Do udziału w warsztatach zaprasza się również uczniów i emerytów.

Z uwagi na specyfikę projektu, w Regionie Obra – Warta zajęcia zostały skierowane do mieszkańców gmin Chrzypsko Wielkie, Kwilcz, Miedzichowo, Międzychód, Sieraków i Zbąszyń. Osoby zainteresowane udziałem w projekcie spoza obszaru wsparcia prosimy również o wypełnienie formularza, spróbujemy zdobyć dodatkowe środki i zorganizować podobne zajęcia np. w Pszczewie i Międzyrzeczu. Zgłoszenie przyjmujemy do 24 lipca br.

Formularz zgłoszeniowy: Link do formularza elektronicznego T U TA J

Program szkolenia (Początek godz. 10:00, zakończenie godz.18:00).

Blok I.

Chów gęsi systemem przyzagrodowym. Czas trwania wykładów: 90 minut.
- Przyzagrodowy chów gęsi szansą na aktywizację i pozyskanie dodatkowego dochodu z gospodarstwa.
- Rasy gęsi wykorzystywane w chowie przyzagrodowym – charakterystyka.
- Warunki odchowu piskląt.
- Żywienie gęsi owsianych systemem gospodarczym.

Warsztaty kulinarne – Lokalny produkt kulinarny szansą na dodatkowy dochód – część I. Czas trwania: 90 minut.
- Rozbiór tuszki gęsiej z omówieniem wykorzystania poszczególnych elementów do potraw i przetworów.
- Farsze do gęsiny – gęś po kołudzku z jabłkami i majerankiem, farsz indyczy i z mięsa mieszanego.
- Pieczenie gęsi w całości z wybranym farszem.

Blok II.

Przetwórstwo produktów z gęsi. Czas trwania wykładów: 90 minut.

- Gęś owsiana – przydatność kulinarna oraz wartość odżywcza mięsa i tłuszczu.
- Pozyskiwanie puchu i pierza z chowu przyzagrodowego gęsi do wyrobów pościelowych na rynek wewnętrzny; bioasekuracja w gospodarstwach rolnych.
- Dobra praktyka higieniczna w przetwórstwie gęsiny

Warsztaty kulinarne

– Lokalny produkt kulinarny szansą na dodatkowy dochód – część II.Czas trwania: 90 minut.

Przyrządzanie sosu na bazie esencji pieczeniowej.

Wykorzystanie elementów gęsiny w przetwórstwie – konfitowanie jako metoda przetwarzania i konserwacji w gęsim tłuszczu – okrasa czyli gęsi tatar, pierogi z gęsiną.

Blok III.

- Legalne formy sprzedaży żywności wytworzonej w gospodarstwie rolnym. Czas trwania wykładów: 90 minut.
- Rolniczy handel detaliczny – prawa i obowiązki (oznakowanie miejsca, limity ilościowe, dokumentacja, rejestracja zakładu, podatki, wymagania higieniczno-sanitarne, wymagania związane z bezpieczeństwem żywności).
- Możliwości współpracy rolników w ramach zbytu żywności przetworzonej

Warsztaty kulinarne

: Otwarta degustacja.

Z wiadomych względów szkolenia mogą zostać odwołane, na co organizatorzy nie mają wpływu.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zbaszyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto