UTW Zbąszyń. Warsztaty z gęsiną w roli głównej - 13.11.2021
Sobotnie popołudnie słuchaczom zbąszyńskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku upłynęło na warsztatach kulinarnych, dotyczących wykorzystania gęsiny.
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Stefanowicach:
- Katarzyna Nowaczyk,
- Mirosława Taberska,
- Natalia Chłopkowska
- szefowa Monika Andrzejewska
pokazały jak zrobić luzowaną gęś z farszem.
Dzięki uprzejmości seniorów z DD Senior-Wigor, zajęcia odbyły się w ich kuchni.
W Stefanowicach, w gospodarstwach hoduje się polską białą gęś i to było motywacją do pokazania jak tanim kosztem można przygotować smaczną gęsinę nadziewaną farszem.
Warsztaty z gęsiną w roli głównej
Panie z KGW przywiozły wcześniej oprawioną gęś. Seniorzy wysłuchali krótkiej pogadanki a następnie przystąpiono do wykonania farszu. Kiedy farsz „odpoczywał”, panie zabrały się za luzowanie gęsi. Wyluzowana ze zbędnych kości gęsina została nadziana wcześniej przygotowanym farszem, natarta solą, pieprzem, pokruszonym suchym majerankiem i trafiła do piekarnika.
Upieczona luzowana faszerowana gęś znalazła się na stole. Wszystkim bardzo takie niecodzienne jadło bardzo smakowało, tym bardziej, że na co dzień seniorki nie przygotowują takich dań.
Gęsina na polskich stołach
Realizację projektu umożliwiło uzyskanie dotacji od Lokalnej Grupy Rybackiej Obra- Warta z Pszczewa działającej na pograniczu województwa Wielkopolskiego i Lubuskiego, w ramach programu "PROOdukcja talentów społecznych".
Aby zrobić smaczną, luzowaną, faszerowaną gęsinę potrzebujemy:
gęś ok 5 kg.
Farsz
- 2 kg mielonego
- 2 jajka, 2 paczki majeranku,
- 2 łyżeczki pieprzu
- 3 czubate łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cząbru
- 1 ząbek czosnku
Całość dokładnie wyrabiamy i dodajemy:
- 2 szklanki zwykłych płatków owsianych
- mniejszy słoik pokrojonych w kostkę ogórków konserwowych
- 1 małą czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę
- około 1 kg pieczarek pokrojonych w kostkę i usmażonych z 2 cebulami.
Całość mieszany i doprawiamy do smaku i odstawiamy do lodówki na czas luzowania gęsi.
Wyluzowaną gęś nadziewanym farszem i do piekarnika. Gęsi niczym nie podlewamy, piecze się w sosie własnym.
UTW Zbąszyń. Warsztaty z gęsiną w roli głównej - 13.11.2021 [Zdjęcia]
Nowy Dwór: Szkolenie pn. Przyzagrodowy chów gęsi i warsztat...
Gmina Zbąszyń: Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi - szko...
Zbąszyń: Ulicami miasta spacerują gęsi i zatrzymują ruch [Zdjęcia]
Polub nas na FB
Zbąszyń: Letni aerobik na plaży miejskiej "Łazienki" - 09.06...
Zbąszyń: Muzyczne Łazienki - koncert na trawie, przy grzybku...
Zbąszyń miasto nad jeziorem Błędno. Najpiękniejsza plaża, sł...
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM125EMH MilkShake
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
kup teraz

SMEG SMF02PKEU Pastelowy róż
Robot kuchenny Smeg SMF02PKEU, pastelowy różPromoc…
kup teraz

SMEG SMF03PKEU Pastelowy Róż
Rodzina produktówMikser planetarnyMoc (W)800...
kup teraz

SMEG SMF03PBEU Pastelowy błękit
Moc 800 W; Płynna regulacja prędkości; Misa o poje…
kup teraz

Clatronic KM 3709 szary
Robot kuchenny Clatronic KM 3709 1000W Robot kuche…
kup teraz

KitchenAid 5KSM185PSEGR Szary
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
Erytrol jest szkodliwy?