Potrawy wigilijne: Krokiety z pieczarkami. Przepis

Dorota Michalczak
Dorota Michalczak
- http://www.flickr.com/photos/deramaenrama/300014356/
Krokiet to potrawa z naleśnika z farszem. Krokiety możemy przyrządzić z farszem z pieczarek, mięsa, kapusty z grzybami, mięsa z kapustą czy mięsa z grzybami. Podawać jako potrawę wigilijną.

Krokiety z pieczarkami
Ciasto naleśnikowe
3 jajka,
1,5 szklanki mąki,
1/2 szklanki mleka,
1/2 szklanki wody gazowanej,
sól
Wszystkie składniki dobrze wymieszać, tak, aby powstała masa o gęstości maślanki. Następie usmażyć cienkie naleśniki, smarując rozgrzaną patelnię słoniną.

Farsz
0,5 kg pieczarek,
2 cebule,
drobno posiekana natka pietruszki,
starty żółty ser.
Pieczarki pokroić w cienkie plasterki, cebulę w drobną kostkę. Pieczarki z cebulą prużyć na maśle, dodając drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Na każdy naleśnik nałożyć 2 łyżki farszu i łyżkę tartego sera, zwinąć w kopertę. Złożony naleśnik obtoczyć w rozmąconym jajku i tartej bułce. Smażyć na oleju na złoty kolor. Krokiety podawać do barszczu.

Świąteczne wypieki. Na początek - przepisy na smaczne pierniki!

Tort makowy z jabłkami - doskonały do świątecznej kawy - przepis

Ciasteczka - delicje

Ciasteczka nie tylko do popołudniowej kawy - przepis

Na Marcina pieczemy rogale - nasze własne. Zobacz, łatwy pr...

Pieczemy chleb. Przepis na chleb pieczony w domu ...

Zobacz także

Dynia w kuchni w roli głównej - przepisy ...

Polecamy

Marchewka w kuchni w roli głównej - przepis na pyszne ciasto...


Widzisz wypadek? Coś cię zaniepokoiło? Chcesz się czymś pochwalić?

Pisz do nas na: dorota.michalczak@polskapress.pl
lub zostaw nam wiadomość na facebooku

Wideo

Dodaj ogłoszenie