Ciasteczka orzechowe - jak zrobić? Przepis i zdjęcia

Dorota Michalczak
Dorota Michalczak
Mamy jeszcze zapas orzechów, zróbmy z ich dodatkiem ciasteczka. Ciastka orzechowe są miękkie i kruche, doskonałe do kawy. Przepis na ciasteczka z orzechami jest bardzo łatwy. Ich wykonanie, nie sprawi nikomu większych kłopotów. Ciasto nie wymaga schładzania w lodówce i upiecze się szybko.

Ciasteczka orzechowe

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 300 g masła lub margaryny
  • 3 jaja
  • 3/4 szklanki cukru (może być brązowy)
  • cukier waniliowy lub kilka kropli olejku waniliowego
  • 1,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wykonanie
Orzechy zmielić w młynku do kawy lub w blendarze. Mąkę przesiać przez sito, dodać zimne masło posiekane nożem na mniejsze kawałki, cukier, wbić jaja dodać pozostałe składniki i szczyptę soli. Zagniatamy kruche ciasto, które będzie lekko klejące o luźnej konsystencji. Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 1 cm. Wycinać kółka foremką lub szklankę. Ciasteczka kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12-15 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku, do lekkiego zrumienienia się. Po ostudzeniu ciasteczka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego!

Ciasteczka orzechowe - jak zrobić? Przepis i zdjęcia ...


Widzisz wypadek? Coś cię zaniepokoiło? Chcesz się czymś pochwalić?

Pisz do nas na: dorota.michalczak@polskapress.pl
lub zostaw nam wiadomość na facebooku

Koło Gospodyń Wiejskich w Nądni piecze mazurek wielkanocny

Źródło:gloswielkopolski.pl

Wideo

Dodaj ogłoszenie