Żurek wielkanocny - przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Stefanowie
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich ze Stefanowa, w kuchni czują się jak ryby w wodzie. Biorą udział w kiermaszach świątecznych. Na życzenie potrafią wyczarować smaczną potrawę. Panie zgodnie mówią, że na wielkanocne śniadanie musi być żurek z dodatkiem suszonych grzybów. Oto ich popisowe danie:
ŻUREK WIELKANOCNY
Składniki:
- 3 litry wywaru z jarzyn,
- ok. 1 litra żuru,
- 2 ząbki czosnku,
- liść laurowy,
- 3-4 ziela angielskie,
- 1 łyżeczka chrzanu,
- szczypta majeranku,
- kilka suszonych grzybów,
- sól do smaku,
- śmietana 18% według uznania,
- biała kiełbasa,
- ugotowane na twardo jajka.
Sposób przygotowania:
Do wywaru wrzucić: Ziele angielskie, liść laurowy, grzyby i gotować około 15 minut, następnie wlać żur do smaku, dodać chrzan, majeranek, delikatnie zeszklony na maśle czosnek i zagotować dodając pokrojoną białą kiełbasę. Całość ponownie zagotować. Po zestawieniu z ognia dodać według uznania śmietanę. Podawać z pokrojonymi na cząstki jajkami.
Koła Gospodyń Wiejskich prezentują potrawy wielkanocne
Źródło:gloswielkopolski.pl
Polub nas na fb
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?