Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Żurek wielkanocny - przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Stefanowie - zdjęcia, wideo

Redakcja
Żurek wielkanocny - przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Stefanowie.

Żurek wielkanocny - przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Stefanowie

Panie z Koła Gospodyń Wiejskich ze Stefanowa, w kuchni czują się jak ryby w wodzie. Biorą udział w kiermaszach świątecznych. Na życzenie potrafią wyczarować smaczną potrawę. Panie zgodnie mówią, że na wielkanocne śniadanie musi być żurek z dodatkiem suszonych grzybów. Oto ich popisowe danie:

ŻUREK WIELKANOCNY

Składniki:

  • 3 litry wywaru z jarzyn,
  • ok. 1 litra żuru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • liść laurowy,
  • 3-4 ziela angielskie,
  • 1 łyżeczka chrzanu,
  • szczypta majeranku,
  • kilka suszonych grzybów,
  • sól do smaku,
  • śmietana 18% według uznania,
  • biała kiełbasa,
  • ugotowane na twardo jajka.

Sposób przygotowania:
Do wywaru wrzucić: Ziele angielskie, liść laurowy, grzyby i gotować około 15 minut, następnie wlać żur do smaku, dodać chrzan, majeranek, delikatnie zeszklony na maśle czosnek i zagotować dodając pokrojoną białą kiełbasę. Całość ponownie zagotować. Po zestawieniu z ognia dodać według uznania śmietanę. Podawać z pokrojonymi na cząstki jajkami.

Okazje

Koła Gospodyń Wiejskich prezentują potrawy wielkanocne

Źródło:gloswielkopolski.pl


emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zbaszyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto