XV jarmark z Jajem w Kosieczynie. Świąteczne jadło na stołach pań z KGW Regionu Kozła. Kosieczyn - 19 marca 2023 [Zdjęcia potraw]
Tekst nagłówka spisu:
"XV Jarmark z Jajem" - Wielkanocny jarmark Regionu Kozła w Kosieczynie, był okazją do spotkania się KGW i zaprezentowania świątecznych stołów ze smacznymi wielkanocnymi potrawami.
Stoły uginały się pod ciężarem, półmisków pełnych smakowitych potraw z mięsiwa, jaj, gorącego żurku. Na stołach nie brakowało cukrowych baranków, lukrowanych bab, słodkich mazurków, sałatek, nalewek i wielu innych pyszności. Zimnych przekąsek, pasztetów, jaj gotowanych na twardo, sosów, majonezy, chrzanu i innych smakołyków.
********
W niedzielę 19 marca 2023 r. w Kosieczynie odbył się XV Jarmark z Jajem Regionu Kozła.
W Jarmarku wzięły udział reprezentacje zespołów Kół Gospodyń Wiejskich:
- Kosieczyn – Gmina Zbąszynek,
- Nowe Kramsko – Gmina Babimost,
- Brójce – Gmina Trzciel,
- Dąbrówka Wlkp. - Gmina Zbąszynek,
- Nowy Dwór – Gmina Zbąszyń.
Po powitaniu przybyłych KGW i gości wszyscy zaśpiewali piosenkę o Regionie Kozła
Piosenka o Regionie Kozła
- Tylko jeden taki region
w całym świecie chyba jest.
W którym kilka gmin sąsiednich
wspólna połączyła więź.
Wspólna praca i zabawa to przyjaźni cel.
Jego znakiem biały kozioł jest
Ref. Bo tylko jeden taki region jest
w którym kozioł śpiewa pieśń.
Opowiada o historii i tradycji wsi i miast
i kulturze, która łączy nas.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Swój kunszt kulinarny pokazały panie z KGW prezentując regionalne specjały przyrządzane według tradycyjnych metod lub nowe potrawy, które stanowią urozmaicenie świątecznego menu. Przy pięknie nakrytych stołach wielkanocnych znajdowały się tradycyjne i stylizowane pisanki, baranki, zajączki, palmy, okazałe babki, serniki, mazurki oraz inne słodkie przysmaki, przepyszne potrawy mięsne. Na niektórych stołach była naleweczka, ciesząca się bardzo dużym powodzeniem tak u panów jak i pań.
Jarmark miał także część konkursową. Dla pań przygotowano pięć konkurencji
Zmagano się konkurencjach:
- po omacku,
- rzucanie jajem do kosza,
- koło fortuny,
- slalom z jajem,
- jajeczne LOTTO.
Kryteriami oceny były walory estetyczne i artystyczne stołów wielkanocnych, zdobnictwo naturalne, ludowe, zgodnie z tradycją lokalną regionu. Ocenie jurorów została poddana także jedna z potraw - żurek
W ogólnej punktacji wyłoniono zwyciężczynie:
- Dąbrówka Wielkopolska 105 punktów,
- Nowe Kramsko – 97 punktów,
- Nowy Dwór – 95 punktów,
- Brójce – 90 punktów,
- Kosieczyn – 87 punktów.
Czytaj też: POGODA NA DZIŚ
Każde KGW otrzymało pamiątkową statuetkę, dyplom oraz czek na 500 złotych.
Po ogłoszeniu wyników można było samemu dowolnie degustować smakowite potrawy i ciasta wystawione podczas prezentacji. A potrawy były wyśmienite i przepyszne tak, że bardzo szybko znikały ze stołów.
Jarmarki cieszył się dużym powodzeniem wśród mieszkańców gminy i najbliższej okolicy
jako tradycyjne wydarzenie przedświąteczne. Był też okazją do spotkań towarzyskich.
Wydarzenie prowadzili: Maria Dobry i Jan Mazur.
ŻUREK WIELKANOCNY
Składniki:
- 3 litry wywaru z jarzyn,
- ok. 1 litra żuru,
- 2 ząbki czosnku,
- liść laurowy,
- 3-4 ziela angielskie,
- 1 łyżeczka chrzanu,
- szczypta majeranku,
- kilka suszonych grzybów,
- sól do smaku,
- śmietana 18% według uznania,
- biała kiełbasa,
- ugotowane na twardo jajka.
Sposób przygotowania:
Do wywaru wrzucić: Ziele angielskie, liść laurowy, grzyby i gotować około 15 minut, następnie wlać żur do smaku, dodać chrzan, majeranek, delikatnie zeszklony na maśle czosnek i zagotować dodając pokrojoną białą kiełbasę. Całość ponownie zagotować. Po zestawieniu z ognia dodać według uznania śmietanę. Podawać z pokrojonymi na cząstki jajkami.
Widzisz wypadek? Coś cię zaniepokoiło? Chcesz się czymś pochwalić?
Pisz do nas na: [email protected] lub zostaw nam wiadomość na facebooku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?