Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

XV jarmark z Jajem w Kosieczynie. Świąteczne jadło na stołach pań z KGW Regionu Kozła. Kosieczyn - 19.03.2023 [Zdjęcia potraw, wideo]

Redakcja
XV jarmark z Jajem w Kosieczynie. Świąteczne jadło na stołach pań z KGW Regionu Kozła. Kosieczyn - 19 marca 2023 [Zdjęcia potraw]
XV jarmark z Jajem w Kosieczynie. Świąteczne jadło na stołach pań z KGW Regionu Kozła. Kosieczyn - 19 marca 2023 [Zdjęcia potraw] Dorota Michalczak
XV jarmark z Jajem w Kosieczynie. Świąteczne jadło na stołach pań z KGW Regionu Kozła. Kosieczyn - [Zdjęcia potraw] "XV Jarmark z Jajem" - Wielkanocny jarmark Regionu Kozła w Kosieczynie - 19 marca 2023 r. W niedzielę 19 marca 2023 r. w Kosieczynie odbył się XV Jarmark z Jajem W Jarmarku wzięły udział reprezentacje KGW: Kosieczyn, Nowe Kramsko, Brójce, Dąbrówka Wielkopolska., Nowy Dwór.

XV jarmark z Jajem w Kosieczynie. Świąteczne jadło na stołach pań z KGW Regionu Kozła. Kosieczyn - 19 marca 2023 [Zdjęcia potraw]

Tekst nagłówka spisu:

"XV Jarmark z Jajem" - Wielkanocny jarmark Regionu Kozła w Kosieczynie, był okazją do spotkania się KGW i zaprezentowania świątecznych stołów ze smacznymi wielkanocnymi potrawami.

Stoły uginały się pod ciężarem, półmisków pełnych smakowitych potraw z mięsiwa, jaj, gorącego żurku. Na stołach nie brakowało cukrowych baranków, lukrowanych bab, słodkich mazurków, sałatek, nalewek i wielu innych pyszności. Zimnych przekąsek, pasztetów, jaj gotowanych na twardo, sosów, majonezy, chrzanu i innych smakołyków.

********
W niedzielę 19 marca 2023 r. w Kosieczynie odbył się XV Jarmark z Jajem Regionu Kozła.
W Jarmarku wzięły udział reprezentacje zespołów Kół Gospodyń Wiejskich:

  • Kosieczyn – Gmina Zbąszynek,
  • Nowe Kramsko – Gmina Babimost,
  • Brójce – Gmina Trzciel,
  • Dąbrówka Wlkp. - Gmina Zbąszynek,
  • Nowy Dwór – Gmina Zbąszyń.

Po powitaniu przybyłych KGW i gości wszyscy zaśpiewali piosenkę o Regionie Kozła

Piosenka o Regionie Kozła

- Tylko jeden taki region
w całym świecie chyba jest.
W którym kilka gmin sąsiednich
wspólna połączyła więź.
Wspólna praca i zabawa to przyjaźni cel.
Jego znakiem biały kozioł jest
Ref. Bo tylko jeden taki region jest
w którym kozioł śpiewa pieśń.
Opowiada o historii i tradycji wsi i miast
i kulturze, która łączy nas.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Swój kunszt kulinarny pokazały panie z KGW prezentując regionalne specjały przyrządzane według tradycyjnych metod lub nowe potrawy, które stanowią urozmaicenie świątecznego menu. Przy pięknie nakrytych stołach wielkanocnych znajdowały się tradycyjne i stylizowane pisanki, baranki, zajączki, palmy, okazałe babki, serniki, mazurki oraz inne słodkie przysmaki, przepyszne potrawy mięsne. Na niektórych stołach była naleweczka, ciesząca się bardzo dużym powodzeniem tak u panów jak i pań.

Jarmark miał także część konkursową. Dla pań przygotowano pięć konkurencji

Zmagano się konkurencjach:

  • po omacku,
  • rzucanie jajem do kosza,
  • koło fortuny,
  • slalom z jajem,
  • jajeczne LOTTO.

Kryteriami oceny były walory estetyczne i artystyczne stołów wielkanocnych, zdobnictwo naturalne, ludowe, zgodnie z tradycją lokalną regionu. Ocenie jurorów została poddana także jedna z potraw - żurek

W ogólnej punktacji wyłoniono zwyciężczynie:

  1. Dąbrówka Wielkopolska 105 punktów,
  2. Nowe Kramsko – 97 punktów,
  3. Nowy Dwór – 95 punktów,
  4. Brójce – 90 punktów,
  5. Kosieczyn – 87 punktów.

Czytaj też: POGODA NA DZIŚ

Każde KGW otrzymało pamiątkową statuetkę, dyplom oraz czek na 500 złotych.

Po ogłoszeniu wyników można było samemu dowolnie degustować smakowite potrawy i ciasta wystawione podczas prezentacji. A potrawy były wyśmienite i przepyszne tak, że bardzo szybko znikały ze stołów.

Jarmarki cieszył się dużym powodzeniem wśród mieszkańców gminy i najbliższej okolicy
jako tradycyjne wydarzenie przedświąteczne. Był też okazją do spotkań towarzyskich.

Wydarzenie prowadzili: Maria Dobry i Jan Mazur.

ŻUREK WIELKANOCNY

Składniki:

  • 3 litry wywaru z jarzyn,
  • ok. 1 litra żuru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • liść laurowy,
  • 3-4 ziela angielskie,
  • 1 łyżeczka chrzanu,
  • szczypta majeranku,
  • kilka suszonych grzybów,
  • sól do smaku,
  • śmietana 18% według uznania,
  • biała kiełbasa,
  • ugotowane na twardo jajka.

Sposób przygotowania:
Do wywaru wrzucić: Ziele angielskie, liść laurowy, grzyby i gotować około 15 minut, następnie wlać żur do smaku, dodać chrzan, majeranek, delikatnie zeszklony na maśle czosnek i zagotować dodając pokrojoną białą kiełbasę. Całość ponownie zagotować. Po zestawieniu z ognia dodać według uznania śmietanę. Podawać z pokrojonymi na cząstki jajkami.

"XV Jarmark z Jajem" - Wielkanocny jarmark Regionu Kozła w Kosieczynie - 19 marca 2023 r.

"XV Jarmark z Jajem" - Wielkanocny jarmark Regionu Kozła w K...

XV jarmark z Jajem w Kosieczynie. Świąteczne jadło na stołach pań z KGW Regionu Kozła. Kosieczyn - 19 marca 2023 [Zdjęcia potraw]

XV jarmark z Jajem w Kosieczynie. Świąteczne jadło na stołac...


Widzisz wypadek? Coś cię zaniepokoiło? Chcesz się czymś pochwalić?

Pisz do nas na: [email protected] lub zostaw nam wiadomość na facebooku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na zbaszyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto