Spotkanie promujące książkę "Ślady życia żydowskiego na Środkowym Nadodrzu" - 27.02.2023
Tekst nagłówka spisu:
- Spotkanie promujące książkę "Ślady życia żydowskiego na Środkowym Nadodrzu" - 27.02.2023
- Zobacz - Spotkanie promujące książkę "Ślady życia żydowskiego na Środkowym Nadodrzu"
- Żydowskie ślady na Ziemi Lubuskiej. Miejsca te, warto odwiedzić!
- Na zakończenie spotkania - coś dla ciała.
- Widzisz wypadek? Coś cię zaniepokoiło? Chcesz się czymś pochwalić?
W ostatni poniedziałek lutego 2023 r. w bibliotece publicznej w Zbąszyniu, odbyło się spotkanie promujące książkę "Ślady życia żydowskiego na Środkowym Nadodrzu". 192 stronicowa publikacja dwujęzyczna (w języku niemieckim i polskim) wydana w formie przewodnika turystycznego, który ma dotrzeć do szerszego grona odbiorców. Ma ona na celu zaproszenie do odwiedzenia opisanych w książce miejsc na wschód i zachód od Odry w Polsce i w Niemczech. Prześledzenia każdego żydowskiego życia na niemiecko-polskim pograniczu.
Spotkanie poprowadził Ernst Herzog (muzyk, menadżer kultury) który sfinansował publikację i był głównym jej organizatorem oraz Andrzej Kirmiel, dyrektor Muzeum Ziemi Międzyrzeckiej im. Alfa Kowalskiego w Międzyrzeczu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz - Spotkanie promujące książkę "Ślady życia żydowskiego na Środkowym Nadodrzu"
Żydowskie ślady na Ziemi Lubuskiej. Miejsca te, warto odwiedzić!
Od Andrzeja Kirmiela – dyrektora międzyrzeckiego muzeum dowiedzieliśmy się o zachowanych zabytkach żydowskich na Środkowym Nadodrzu: cmentarzach żydowskich, synagogach.
W publikacji znajdziemy również informację o Zbąszyniu i wydarzeniu jakie miało miejsce pod koniec października 1938 roku, kiedy to w ramach „Polenaktion” wydalono przymusowo około 18000 Żydów, którzy przybyli niegdyś do Niemiec ze Wschodu.
Na zakończenie spotkania - coś dla ciała.
Irena Kirmiel przygotowała potrawy z żydowskiej kuchni, których można było spróbować.
Na stole znalazła się:
- maca
- humus
- sałatka tabule
- żydowski kawior
- Podstawowe zasady o kuchni żydowskiej znajdziemy w starym testamencie. Co można jeść, a czego nie wolno. Określone są też dokładnie zasady gotowania. Żydzi dość szczegółowo się do tych zasad stosują, chociaż w tej chwili już nie wszędzie są te zasady stosowane
– wyjaśniła Pani Irena.
Zainteresowani życiem społeczności żydowskiej na terenach opisanych w publikacji, mogli się w nią zaopatrzyć, bezpłatnie.
Organizatorzy spotkania:
- Biblioteka Publiczna w Zbąszyniu
- Stowarzyszenie Lokalna Grupa Rybacka Obra-Warta
Widzisz wypadek? Coś cię zaniepokoiło? Chcesz się czymś pochwalić?
Pisz do nas na: [email protected] lub zostaw nam wiadomość na facebooku
Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?