Skąd się biorą sery oraz jak się je wykonuje i przechowuje w warunkach domowych?
Wraz z nadejściem nieco jesiennej aury Kamil Sieratowski, skarbnik LGR Obra-Warta, wznowił kursy serowarstwa domowego. Dzięki inicjatywie zbąszyńskiej biblioteki, w sali wiejskiej w Przyprostyni kolejna grupa zdobyła wiedzę o tym, skąd się biorą sery oraz jak się je wykonuje i przechowuje w warunkach domowych. Z 10 litrów mleka prosto od krowy, powstało ok 1 kg szwajcarskiego Gruyčre, ok 200 g cypryjskiego Halloumii i ok 300 g włoskiej Ricotty.
Plan przeszkolenia min. 200 osób w roku 2019 jest więc całkiem realny, przed nami kolejne warsztaty, o ich efektach z pewnością poinformujemy wszystkich amatorów zdrowej i co ważne taniej żywności prosto od rolnika
– skomentował Sieratowski, który jest amatorem wytwarzania serów w domowym zaciszu. Zajęcia zorganizowanym kilkuosobowym grupkom, prowadzi nieodpłatnie.
Czytaj także:
To cię zainteresuje:
Czytaj:
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?