Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Skąd się biorą sery oraz jak się je wykonuje i przechowuje w warunkach domowych?

Redakcja
Skąd się biorą sery oraz jak się je wykonuje i przechowuje w warunkach domowych?

Skąd się biorą sery oraz jak się je wykonuje i przechowuje w warunkach domowych?

Wraz z nadejściem nieco jesiennej aury Kamil Sieratowski, skarbnik LGR Obra-Warta, wznowił kursy serowarstwa domowego. Dzięki inicjatywie zbąszyńskiej biblioteki, w sali wiejskiej w Przyprostyni kolejna grupa zdobyła wiedzę o tym, skąd się biorą sery oraz jak się je wykonuje i przechowuje w warunkach domowych. Z 10 litrów mleka prosto od krowy, powstało ok 1 kg szwajcarskiego Gruyčre, ok 200 g cypryjskiego Halloumii i ok 300 g włoskiej Ricotty.

Plan przeszkolenia min. 200 osób w roku 2019 jest więc całkiem realny, przed nami kolejne warsztaty, o ich efektach z pewnością poinformujemy wszystkich amatorów zdrowej i co ważne taniej żywności prosto od rolnika

– skomentował Sieratowski, który jest amatorem wytwarzania serów w domowym zaciszu. Zajęcia zorganizowanym kilkuosobowym grupkom, prowadzi nieodpłatnie.

Czytaj także:

To cię zainteresuje:

Czytaj:

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zbaszyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto