Razem dla Mai. Gmina Zbaszyń: Degustacja potraw i kiermasz przetworów w Nądni - 29.08.2021
Zobacz też: Życie warte miliony. Ratujmy zdrowie Majeczki
Degustacja potraw i kiermasz przetworów
Koło Gospodyń Wiejskich w Nądni w ostatnią niedzielę sierpnia, zaprosiło mieszkańców na Degustację potraw i Kiermasz przetworów, do sali wiejskiej. Dochód uzyskany z kiermaszu przetworów, zostanie przekazany na leczenie Mai.
Panie z koła gospodyń wiejskich w Nądni wiedzą, że w myśl zasady "przez żołądek do serca", dlatego zapraszając do degustacji przygotowanych potraw miały nadzieję, że uda im się trafić do wszystkich dobrych serduszek. Tak też się stało!
Sala szybko zapełniła się chętnymi do wsparcia Mai. Na stołach znalazły się różne potrawy, których w codziennej bieganinie brakuje w naszym jadłospisie. Potrawy przygotowane z sezonowych warzyw i owoców. Plony lata zostały również zatrzymane w słoikach. Nie brakowało kompotów, dżemów i innych przetworów oraz suszonych ziół i przypraw.
Degustację potraw i kiermasz przetworów w Nądni, przygotowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Nądni
- Degustacja potraw w Nądni jest wydarzeniem cyklicznym, odbywającym się dwa razy w roku. W ubiegłym roku plany pokrzyżowała panująca pandemia. Teraz wracamy po przerwie i organizujemy wyjątkową degustację, bo przeznaczamy wszystko dla naszej Majeczki. Nasze działanie jest prosto z serca, staramy się pomóc jak tylko możemy. Każda złotówka tutaj dzisiaj zostawiona wpłynie na jej konto. Jest to nasza cegiełka w budowaniu lepszej przyszłości, w zdrowie naszej pszczółki
- powiedziała przewodnicząca KGW w Nądni Małgorzata Borkowska.
Panie przygotowania do degustacji rozpoczęły już w czwartek. Słoiczki ładnie się prezentowały. Wszystko było dopięte na „ostatni guzik”. Degustacja jak zawsze była darmowa, natomiast za każdy zakupiony kompot czy dżem datki były wrzucane do puszek. Na miejscu oprócz degustacji potraw można było do kawy, skosztować pysznych domowych ciast.
To wielki dar serca, od pań z KGW Nądnia.
Panie polecają łatwe w wykonaniu placki z cukinii
- 2 - 3 młode cukinie
- 1 cebula
- 1 jajko
- ok. 5- 6 łyżek mąki pszennej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Cukinie umyć, osuszyć, odciąć końce i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- wymieszać z 1,5 łyżeczki soli i przełożyć na sitko. Pozostawić na kilkanaście minut, aby jak najwięcej soku z cukinii mogło spłynąć.
Cebulkę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Masę z cukinii przełożyć do miski. Dodać cebulę, jajko, mąkę, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszać łyżką. (Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodać jeszcze trochę mąki).
- Olej rozgrzać na patelni, nakładać po ok. 1 łyżce masy z cukinii, formować okrągłe placuszki i spłaszczyć łyżką. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. Usmażone odkładać na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
- Podawać najlepiej na ciepło, same, z dipem jogurtowym, lub gęstą śmietaną
Do placków można dodać jeszcze paprykę, pestki słonecznika, natkę pietruszki. Co kto lubi!
Polub nas na FB
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?