Ciasto kakaowo-cynamonowe
Składniki:
1 kostka (250 g) margaryny, 1,5 szklanki cukru, 1,5 szklanki mleka, 4 szklanki maki, 3 czubate łyżeczki kakao, 1 czubata łyżeczka cynamonu, 2 jajka, pół słoika powideł lub dżemu, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Wykonanie:
Mleko zagotować z cukrem i margaryną - ostudzić, przelać do miski. Dodać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i soda, kakao, cynamon oraz całe jaja. Wszystko dokładnie wyrobić. Ciasto wylać na posmarowaną tłuszczem blachę i upiec ( w 170 stopni, około 40 minut). Po ostudzeniu można przełożyć dżemem lub ulubionym kremem i polukrować.
Krem budyniowy:
1 kostka margaryny, 1 litr mleka, 3 budynie śmietankowe, 6 łyżek cukru. Ugotować gęsty budyń i pozostawić do ostygnięcia. Margarynę utrzeć, dodając powoli zimny budyń. Dla podniesienia smaku możemy krem wzbogacić o wódkę...
Smacznego!
Zobacz inne przepisy:
Lato w słoiku czyli pomidory w galarecie
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?