Dynia w kuchni w roli głównej . Przepisy na smaczne potrawy

Dorota Michalczak
Dynia jest warzywem rocznym o małej zawartości kalorycznej, uprawiana jest u nas od XVI wieku. Zaleca się spożywać dynię gotowaną lub na surowo. Można z niej przygotować smaczne posiłki.

Dynia w kuchni w roli głównej

100 g dyni dostarcza tylko 15 kalorii, a wiec możemy ją jeść bez obaw, gotowaną lub na surowo, nie zapominając o smacznych pestkach. Dynia zawiera białko, witaminę A, nieznaczne ilości witaminy B, B1, B2, i PP. Witaminy C w dyni jest bardzo mało a związków mineralnych po trochu - wapń, żelazo, magnez, fosfor. Do spożycia wykorzystujemy miąższ dyni oraz pestki. Tłuszcze zawarte w pestkach dyni zaliczają się do pełnowartościowych tłuszczów roślinnych.

Około 80 proc. kwasów tłuszczowych to kwasy nienasycone, z czego 50-60 proc. to wielokrotnie nienasycone. Kwasy nienasycone są niezbędne dla organizmu, są niezbędnym elementem do budowy witaminy D, hormonów, a także błon komórkowych. Z miąższu możemy robić sałatki, surówki, farsze, ugotować zupę czy użyć jako dodatek do ciast i placków czy też zrobić zapiekankę a nawet nalewki.

Mój wypróbowany przepis na zupę z dyni.
1 kg dyni,
0,5 litra mleka,
0,5 litra wody,
1 szklanka mąki,
1 jajo,
4 łyżki ciepłej wody,
sól.
Dynię oczyścić i pokroić w kostkę. Mleko z wodą zagotować, wrzucić dynię, gotować do momentu całkowitego rozgotowania. Z mąki i jaja zrobić zacierkę i powoli wrzucać do zupy. Poczekać na wypłynięcie zacierki, posolić do smaku. Można jeść na słodko, według upodobania.

Kompot z dyni.
1/2 kg dyni,
1 litr wody,
1/2 szklanka cukru,
4 łyżki octu 4 goździki.
Wodę, cukier, ocet oraz goxdziki zagotować, następnie wrzucić pokrojoną w kostkę dynię. Gotować 5 minut na małym ogniu. Podawać dobrze wystudzony.

Marynata z dyni
4 szklanki dyni,
2,5 szklanki wody,
3/4 szklanki octu 10-proc.
1/2 szklanki cukru,
3 łyżki miodu,
10 goździków,
1,5 łyżeczki cynamonu,
1 łyżeczka soli.
Dynię obraną i pokrojoną w dużą kostkę obgotowujemy ok. 1 minuty w lekko posolonej wodzie. Delikatnie odcedzamy i studzimy, po czym układamy w wyparzonych i czystych słoikach. Przygotowujemy zalewę z wody, octu, miodu, cukru, soli i przypraw, i gorącą zalewamy dynię w słoikach. Zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 minut. Porcję odpowiednio trzeba zwiększyć.

Podzielcie się swoimi przepisami na potrawy z dyni.
Smacznego!
Piszcie ----> d.michalczak@glos.com

Rodzaj białka w diecie ma znaczenie

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3