MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki :
2 jajka
3,5 łyżki cukru
1/3 szklanki mąki...

Boże Narodzenie - Przepisy na wyjątkowe, smaczne ciasta. Tort makowy i inne

KAWOWA ROLADA W PIEGI

Składniki : 2 jajka 3,5 łyżki cukru 1/3 szklanki mąki tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder 2 łyżki kakao sok z cytryny 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej listki mięty ( melisy ) do dekoracji 1 kostka masła 25 mll alkoholu ( ja dałam cytrynówkę ) 1/2 szklanki mleka 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 łyżka budyniu śmietankowego ( pełna nie czubata - budyń ma być gęsty - nie dawać cukru bo nie ma to znaczenia- cukier będzie w masie maślanej ) Nastawić piekarnik na 200 * C . Jajka miksować z cukrem na puch ( tak ok. 10 minut) . Dodać mąkę i proszek do pieczenia , kakao . Blaszkę do pieczenia wielkości ok. 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na niego ciasto. Wstawić do wygrzanego piekarnika i piec 8 minut . W tym czasie rozłożyć na blacie drugi kawałek papieru do pieczenia i posypać go cukrem pudrem. Gotowy biszkopt wyjąć z blaszką z piekarnika . Ujmując za brzegi papieru do pieczenia wyciągnąć z blaszki i obracając położyć na cukier puder . Zdjąć papier na którym biszkopt się piekł. Zrolować biszkopt na ciepło . Zawinąć w papier na którym leżał i zostawić by ostygł . Zagotować mleko i wlać zmieszany z kilkoma łyżkami zimnej wody budyń .Zagotować mieszając . Odstawić do ostygnięcia . W tym czasie zmiksować masło z 5 łyżkami cukru pudru , 25 mll cytrynówki , otartą skórką cytrynową . Dodawać po łyżce budyń - cały czas miksując . Czekoladę połamać na drobne kawałki ( można w moździerzu ). Wymieszać z kremem . Kiedy rolada ostygnie posmarować ją kremem pozostawiając część ( 1/3 ) do dekoracji wierzchu ( krem nakładamy tak by 1/3 powierzchni biszkoptu z jednej strony była wolna od niego - łatwiej się wtedy roluje roladę ) . Na zwiniętą roladę nakładamy resztę kremu rozsmarowując go po wierzchu i bokach i posypać utartą na tarce ( grube oczka ) połową czekolady i ziarenkami kawy Można położyć też kandyzowane wiśnie lub inne owoce czy kandyzowaną skórkę pomarańczową . Wstawiamy ciasto na trochę do lodówki by krem maślany zastygł bo wtedy ciasta kremowe lepiej się kroją . Dobra rada - po wyjęciu biszkoptu z piekarnika i ułożeniu na papierze posypanym cukrem pudrem ( i zdjęciu papieru na którym się piekł ) warto przykryć go na chwile wilgotną ściereczkę , a dopiero potem go rolować .Ciemny biszkopt jest jednak cięższy i łatwiej pęka

Zobacz również

Kierowca seata potrącił rowerzystkę. 17-latka trafiła do szpitala

NOWE
Kierowca seata potrącił rowerzystkę. 17-latka trafiła do szpitala

Pobiegną i zatańczą dla Natalii. Już w sobotę festyn charytatywny

Pobiegną i zatańczą dla Natalii. Już w sobotę festyn charytatywny

Polecamy

Zdrowa i kolorowa sałatka z młodych ziemniaków. Najlepsza do grilla

Zdrowa i kolorowa sałatka z młodych ziemniaków. Najlepsza do grilla

Hiszpańskie miasteczko stawia granice turystom. Wprowadza godziny zwiedzania

Hiszpańskie miasteczko stawia granice turystom. Wprowadza godziny zwiedzania

Serial Tomb Raider od Amazon powstaje! Zobacz, co już wiemy na temat adaptacji

Serial Tomb Raider od Amazon powstaje! Zobacz, co już wiemy na temat adaptacji