Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki:
2 jajka
3,5 łyżki cukru + 3 łyżki
1/3 szklanki...

Boże Narodzenie - Przepisy na wyjątkowe, smaczne ciasta. Tort makowy i inne

MAKOWA ROLADA

Składniki: 2 jajka 3,5 łyżki cukru + 3 łyżki 1/3 szklanki mąki tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder 10 dag masła + 1 łyżka 1/3 puszki gotowej masy makowej ( ok.30 dag ) 1 łyżka miodu 2 budynie waniliowe ( suchy proszek- takie na pół litra mleka ) 1 tabliczka gorzkiej czekolady 3 łyżki śmietanki słodkiej wiórki kokosowe do dekoracji żurawina do dekoracji rodzynki do dekoracji orzechy włoskie do dekoracji Przygotowanie Nastawić piekarnik na 200 * C. Jajka miksować z cukrem na puch ( tak ok. 10 minut). Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Blaszkę do pieczenia wielkości ok. 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto. Wstawić do wygrzanego piekarnika i piec 8 minut . W tym czasie rozłożyć na blacie drugi kawałek papieru do pieczenia i posypać go cukrem pudrem.Gotowy biszkopt wyjąć z blaszką z piekarnika. Ujmując za brzegi papieru do pieczenia wyciągnąć z blaszki i obracając położyć na cukier puder . Zdjąć papier na którym biszkopt się piekł. Zrolować biszkopt na ciepło . Zawinąć w papier na którym leżał i zostawić by ostygł. W garnku rozpuścić masło.Włożyć miód i masę makową - gotować na małym gazie mieszając aż zrobi się gorąca. Wlać wsypać proszek budyniowy. Gotować dalej cały czas mieszając aż budyń zagęści masę, a ta będzie odstawać od ścianek garnka. Zostawić by lekko przestygła . Kiedy rolada ostygnie wyłożyć na nią masą makową. Zrolować. Wstawić do lodówki by masa zastygła. Rozpuszczamy w garnuszku łyżkę masła i 3 łyżki śmietanki .Wrzucić połamaną czekoladę i dodać cukier. Wymieszać by była płynna. Gorącą polewą polewamy roladę. Posypać na gorącą polewę wiórkami kokosowymi,i udekorować wg upodobań - orzechami , wiórkami kokosowymi , suszoną żurawiną , rodzynkami , kandyzowaną skórką pomarańczową . Wstawiamy ciasto na trochę do lodówki by polewa zastygła. Dobra rada - po wyjęciu biszkoptu z piekarnika i ułożeniu na papierze posypanym cukrem pudrem ( i zdjęciu papieru na którym się piekł ) warto przykryć go na chwile wilgotną ściereczkę , a dopiero potem go rolować.

Zobacz również

Święto Konstytucji 3 maja w Bełchatowie. Tak będą wyglądały obchody w tym roku

Święto Konstytucji 3 maja w Bełchatowie. Tak będą wyglądały obchody w tym roku

Oto najsmaczniejsze restauracje z Wielkopolski. To one trafiły na prestiżową listę!

Oto najsmaczniejsze restauracje z Wielkopolski. To one trafiły na prestiżową listę!

Polecamy

Jeden trik i jesteś królem majówki. Tak błyskawicznie rozpalisz grilla

Jeden trik i jesteś królem majówki. Tak błyskawicznie rozpalisz grilla

Auta używane. Jak zabezpieczyć się przed klonem?

Auta używane. Jak zabezpieczyć się przed klonem?

Sto lat temu wprowadzono polską złotówkę. Jak zmieniała się waluta przez lata?

Sto lat temu wprowadzono polską złotówkę. Jak zmieniała się waluta przez lata?