1 z 11
Następne
Baby i Babeczki z Nądni zapraszają na "Festiwal Baby Wielkanocnej". już w najbliższą niedzielę. Tradycja wielkanocna i świąteczna atmosfera
Wielkanocna babka z ciasta parzonego
- 40 dag mąki,
- 1/4 itra mleka,
- 10 dag drożdży,
- 25 dag masła,
- 6-8 żółtek,
- 10 dag masła,
- sól, wanilia, skórka z cytryny.
Wykonanie
Wrzącym mlekiem zaparzyć 20 dag mąki, bobrze rozetrzeć, przestudzić, dodać drożdże rozpuszczone w mleku, roztopione i przestudzone masło, odrobinę soli, wanilię i skórkę otartą z cytryny. Żółtka utrzeć z cukrem, wlać do ciasta i bobrze wyrobić, odstawić do wyrośnięcia.
Formę wysmarować masłem, wysypać tartą bułką. Napełnić ciastem do połowy wysokości, odstawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180-200 ℃. Babkę wyjąć z formy dopiero po przestudzeniu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem luk polukrować.