3 z 11
Poprzednie
Następne
Baby i Babeczki z Nądni zapraszają na "Festiwal Baby Wielkanocnej". już w najbliższą niedzielę. Tradycja wielkanocna i świąteczna atmosfera
Wielkanocna babka
Składniki:
- 45 dkg mąki,
- 30 dkg cukru,
- 1 kostka margaryny Palma,
- 4 jajka,
- 3/4 szklanki mleka,
- 3 łyżki kakao,
- 3 łyżki maku,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- polewa czekoladowa, wiórki kokosowe
Wykonanie:
- Kostkę margaryny dokładnie ucieramy z cukrem, dodając kolejno po jednym całym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy maślano-jajecznej, wlać mleko i dokładnie połączyć wszystkie składniki.
- Utarte ciasto dzielimy ma trzy równe części, do jednej dodajemy kakao, do drugiej mak, do trzeciej części 2 łyżki mąki.
- Formę natłuścić, obsypać mąką. Wyłożyć kolejno poszczególne ciasta, delikatnie przemieszać widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180 stopni 40 - 50 minut. Gotowe ciasto polać polewą czekoladową, lub w naszym ulubionym smaku, posypać wiórkami kokosowymi.