Miododajna lipa jest surowcem zielarskim. Żółte lub białe kwiaty tworzą baldachogrona. Kwiatostan zawiera ponad 20 flawonoidów, fitosterole, terpeny, garbniki, pektyny, olejek eteryczny, kwasy organiczne, sole mineralne, witaminę C i PP. Posiada działanie napotnie i przeciwgorączkowo, moczopędnie, uspokajająco oraz przeciwskurczowe. Doskonale łagodzi kaszel.
Syrop z kwiatów lipy
- 5 dość dużych garści kwiatów,
- 1 litr wody,
- 4 dkg kwasku cytrynowego,
- 1 kg cukru.
- Kwiaty zebrane w słoneczny dzień, opłukać, obrać z łodyg, zalać 1 litrem gorącej wody, dodać kwasek cytrynowy i odstawić na 48 godzin. Woda musi całkowicie przykryć kwiatki.
- Po dwóch dniach sok przelewamy przez sito, dodajemy cukier i zagotowujemy. Otrzymany syrop wlewamy do słoiczków i zakręcamy. Pasteryzować 5 do 10 minut.
- Stosujemy w czasie przeziębień jako środek napotny, przeciwgorączkowy, rozkurczowy i uspakajający. Podnosi odporność organizmu. Bardzo aromatyczny syrop, dodajemy do herbaty, zimnych napojów, rozcieńczamy wodą, możemy dodawać do deserów.
Syrop jest bardzo słodki. Jeśli tak mocno słodkiego nie chcemy, można dodać mniej cukru.
W identyczny sposób robię syrop z liści melisy i mięty.
Syrop z kwiatów lipy
Polub nas na fb
Te produkty powodują cukrzycę u Polaków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?