Zgodnie z polską tradycją, w Tłusty Czwartek powinniśmy zjeść przynajmniej jednego pączka, a będzie to gwarancją szczęścia i pomyślności w kolejnym roku. Kuszą nas złociste z wielu sklepowych wystaw, lub wypiekamy je sami.
Pączki z ciasta parzonego z rodzynkami i skórką pomarańczową
Składniki
1/2 kg maki,
4 duże jaja,
1 szklanka mleka,
1/2 szklanki śmietany kremówki,
3 łyżki cukru,
5 dkg drożdży,
5 dkg masła lub margaryny,
2 cukry waniliowe,
skórka pomarańczowa kandyzowana,rodzynki,
szczypta soli,
1 kg smalcu do smażenia,
cukier puder.
Wykonanie
Do garnka wlać mleko, śmietanę, dodać margarynę, cukier, 1 cukier waniliowy, szczyptę soli. Zagotować.
Garnek zdjęć z ognia, wsypać mąkę dokładnie wymieszać. Ponownie postawić na ogniu i mieszać aż ciasto zacznie dobrze odchodzić od garnka.
Ponownie zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy do ciasta 1 jajko. Przestudzić, i stopniowo dodać pozostałe jaja dokładnie ucierając.
Do ciasta wrzucić skórkę pomarańczową, opłukane w zimnej wodzie a następnie sparzone rodzynki, drożdże roztarte z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką letniej wody i dokładnie wymieszać. Pozostawić na około 20 minut żeby ciasto wyrosło.
W garnku rozgrzać smalec. W garnku rozgrzać smalec. Ciasto nabierać łyżką, smażyć około 4 minuty - pączki muszą swobodnie pływać w tłuszczu. Wyjmować, odsączać na papierze.
Cukier puder zmieszać z cukrem waniliowym, posypać jeszcze gorące paczki. Podawać ciepłe lub zimne.
Polub nas na FB
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?