Zbąszyń: "Łomniczanki" prezentacja lokalnego produktu - ser biały wędzony
Niedzielny odpust (9 sierpnia) w parafii pw. św. Wawrzyńca w Łomicy, był okazją do przedstawienia lokalnego produktu wyprodukowanego w ramach projektu grupy nieformalnej „ Łomniczanki”. Tym wyjątkowym produktem był ser biały wędzony, wyprodukowany ze świeżego mleka. „Łomniczanki” podczas warsztatów przeprowadzonych przez rolnika Janusza Szulca już w lipcu zabrały się za produkcję sera aby zgodnie z założeniem projektu przedstawić go lokalnemu społeczeństwu. Tym samym zakończono pierwszy etap projektu.
Produkcja została dobrze przyjęta i nasze sery wszystkim bardzo smakowały. Teraz możemy zabrać się za produkcję wyrobów wędliniarskich, przetwórstwo warzyw i owoców, czy produkcję kiszonek
- podsumowały założycielki grupy Bożena Kwaśnioch i Regina Napierała.
Projekt sfinansowany przez Narodowy Instytut Wolności - Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich na lata 2014 – 2020 oraz środków własnych Stowarzyszenia Lokalna Grupa Rybacka Obra - Warta
Łomnica mapa. Jak dojechać?
Polub nas na fb
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?