Zatrucia pokarmowe – 10 produktów najczęściej powodujących infekcje układu trawienia

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Istnieje ponad 250 różnych chorób przenoszonyvh przez żywność, a salmonelloza, zakażenie E. coli czy listerioza to tylko te najczęstsze. Pewne produkty, zwłaszcza odzwierzęce i mrożone, mogą nawet przyczyniać się do zachorowania na COVID-19! 

Aby uniknąć zatruć pokarmowych wywoływanych głównie przez bakterie, wirusy i pasożyty, należy zadbać o świeżość, higienę i odpowiednią obróbkę termiczną spożywanych pokarmów. 

Oto 10 rodzajów produków, które należą do najczęstszych źródeł zakażeń pokarmowych i z tego powodu wymagają szczególnie uważnego traktowania. 

Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Istnieje ponad 250 różnych chorób przenoszonyvh przez żywność, a salmonelloza, zakażenie E. coli czy listerioza to tylko te najczęstsze. Pewne produkty, zwłaszcza odzwierzęce i mrożone, mogą nawet przyczyniać się do zachorowania na COVID-19! Aby uniknąć zatruć pokarmowych wywoływanych głównie przez bakterie, wirusy i pasożyty, należy zadbać o świeżość, higienę i odpowiednią obróbkę termiczną spożywanych pokarmów. Oto 10 rodzajów produków, które należą do najczęstszych źródeł zakażeń pokarmowych i z tego powodu wymagają szczególnie uważnego traktowania. Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. golubovy/123RF
Najczęstszą przyczyną zatruć pokarmowych są produkty pochodzenia roślinnego, ale to te odzwierzęce powodują najgroźniejsze infekcje i największą liczbę powikłań. Sięgając po pewne artykuły spożywcze ryzykujemy bardziej niż wybierając inne – sprawdź, na które z nich najlepiej uważać, by uniknąć przykrych objawów zakażenia układu trawienia.

Zatrucia pokarmowe wywoływane przez bakterie, wirusy i inne patogeny są częstym skutkiem spożywania skażonych nimi pokarmów. Do najpowszechniejszych sprawców przykrych objawów takich jak wymioty, biegunki i ból brzucha należą norowirusy oraz bakterie Salmonella, ale także E. coli, Listeria, Yersinia, Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty) czy Campylobacter.

Naukowcy zidentyfikowali ponad 250 chorób przenoszonych przez żywność. Produkty chłodzone i mrożone pochodzenia zwierzęcego mogą być nawet źródłem koronawirusa SARS-CoV-2, powodując zakażenie drogą pokarmową i związane z tym objawy.

Dowiedz się więcej na temat:

Choć najwięcej zatruć pokarmowych powodują pokarmy roślinne, przyczyną dotkliwszych infekcji pokarmowych jest żywność pochodzenia zwierzęcego jest i to właśnie z jej spożyciem wiąże się większa liczba przypadków śmiertelnych. Uważać powinniśmy więc na obie grupy produktów.

Jak więc chronić się przed drobnoustrojami, które najczęściej wywołują zakażenia? Zadbać o świeżość, pochodzenie z dobrego źródła, higieniczną obróbkę i odpowiednią temperaturę przygotowania żywności.

O higienę trzeba zadbać szczególnie w przypadku 10 produktów spożywczych – sprawdź, jakich!

ZOBACZ: O czym należy pamiętać, przygotowując kurczaka?

Wideo

Materiał oryginalny: Zatrucia pokarmowe – 10 produktów najczęściej powodujących infekcje układu trawienia - Strona Zdrowia

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie