Wielkanoc 2021. Wielkanocna baba - przepis
Na wielkanocnym stole obowiązkowo musi znaleźć się świąteczna baba, lekka jak puch, przystrojona bukszpanem.
Składniki
- 1 kostka palmy,
- 1 1/2 szklanki cukru,
- 5 jaj,
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej,
- 5 łyżek mąki pszennej,
- 1 proszek do pieczenia.
Wykonanie
Margarynę utrzeć z cukrem i ulubionym zapachem, wciąż ucierając dodawać kolejno 1 jajo, 2 łyżki maki pszennej oraz 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Gdy się wetrze dodać następne jajo i mąkę.
Razem wciera się 5 jaj, 5 łyżek mąki ziemniaczanej i 5 łyżek mąki pszennej. Ciasto staje się tak gęste że trzeba je nabierać łyżką i wkładać do formy. Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut. Po upieczeniu lekko polukrować.
Smacznego!
Widzisz wypadek? Coś cię zaniepokoiło? Chcesz się czymś pochwalić?
Pisz do nas na: dorota.michalczak @polskapress.pl lub zostaw nam wiadomość na facebooku
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?