W Regionalnym Centrum Zdrowia w Zbąszyniu, rozmawiali o nowotworach
To był już ostatni wykład otwarty w ramach zadania publicznego realizowany przez Regionalne Centrum Zdrowia, współfinansowany go przez Gminę Zbąszyń. Do mieszkańców skierowane było zadanie publiczne mające na celu podniesienie świadomości w zakresie profilaktyki prozdrowotnej oraz promowanie prawidłowych zachowań wśród osób zagrożonych chorobami nowotworowymi.
W ramach zadania wykłady prowadzili:
Lekarz medycyny rodzinnej Tomasz Walkowiak - specjalista w badaniach USG. Lek. med. Jacek Grabias - specjalista chirurgii ogólnej, gastroenterologicznej. Ginekolog lek. med. Zygmunt Iciek - zajmujący się kompleksową diagnostyką i leczeniem problemów ginekologicznych, położniczych oraz problemów wysiłkowego nietrzymania moczu. Psychodietetyk Magdalena Rybicka-Wachowska specjalizująca się w komponowaniu indywidualnych zaleceń żywieniowych pod kątem problemów zdrowotnych.
Pod koniec lipca w Regionalnym Centrum Zdrowia w Zbąszyniu mieszkańcy gminy mogli posłuchać informacji na temat wpływu diety na nasz organizm. Wykład prowadziła Magdalena Rybicka-Wachowska.
Zainteresowani tematem dowiedzieli się, że nowotwory złośliwe stanowią drugą przyczynę zgonów w Polsce, powodując w 2011 roku ponad 26 procent zgonów wśród mężczyzn i 23 procenty zgonów wśród kobiet. Nowotwory złośliwe stanowią istotny problem nie tylko w starszych grupach wieku, ale także są główną przyczyną przedwczesnej umieralności przed 65. rokiem życia.
Nowotwór to nie jest choroba która zaczyna się nagle - rozwój choroby to długi proces, rozpoczyna się uszkodzeniem materiału genetycznego jakiegoś narządu, na wiele lat przed wystąpieniem pierwszych objawów. Może nie mamy wpływu na genetykę ani starzenie się ale w wielu przypadkach możemy powstrzymać przekształcanie się zdrowej komórki w nowotworową . Dbając właśnie o to, co mamy na talerzach. Celem diety antynowotworowej to przede wszystkim zapobieganie otyłości, zapobieganie niedoborów ochronnych składników diety, unikanie czynników dietetycznych promujących nowotworzenie, włączenie czynników dietetycznych ochronnych, antynowotworowych i antyzapalnych.
Coraz częściej mówi się, że to wolne rodniki mają mniejszy lub większy wpływ na rozwój nowotworów, na jakie chorujemy , a ich namnażanie powoduje nasz tryb życia: palenie papierosów, silny czy długotrwały stres, kosmetyki , wdychane wraz z powietrzem spaliny, długie opalanie się, a nawet forsowny trening. Możemy temu przeciwdziałać właśnie właściwym odżywianiem stosując dietę bogatą w antyoksydanty czyli przeciwutleniacze - naturalne substancje chroniące przed nowotworami i spowalniające procesy starzenia się organizmu. Zaliczamy do nich witaminy A,C ,E , likopen , flawonoidy , minerały takie jak wapń , chrom, cynk czy selen . Również tłuszcze wielonienasycone omega3 i omega6 lub ekstrakt z zielonej herbaty. Ważna jest również jakość oraz sposób przygotowania produktów. Dobrze abyśmy wiedzieli jakie techniki kulinarne warto stosować , co zrobić aby nasze produkty podczas przygotowywania traciły jak najmniej wartości To wszystko oraz wiele innych ciekawych informacji można było dowiedzieć się podczas wykładu.
Ponieważ temat jest ważny i dotyczy większości z nas bo niestety czasy mamy takie które sprzyjają rozwojowi nowotworów wykład będzie powtórzony 20 sierpnia o godz. 11.00 w domu Senior Wigor w Zbąszyniu, na który już dzisiaj zaprasza pani Magdalena.
Niepełnosprawni i ich opiekunowie kontynuują protest w Sejmie. Apelują o spotkanie z pierwszą damą
źródło: TVN24/x-news.pl.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?