Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
To właśnie „zielenina” bywa najczęstszym powodem...
fot. hyeonju88/pixabay.com

Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty. To one najczęściej powodują zatrucia pokarmowe, a także ich powikłania

Warzywa liściaste jako źródło zatruć

To właśnie „zielenina” bywa najczęstszym powodem dolegliwości trawiennych, choć na szczęście zwykle niegroźnych. Na co więc zwrócić uwagę? Przede wszystkim na gotowe do spożycia mieszanki sałat, w których każdy z użytych gatunków psuje się w innym tempie.

Przed spożyciem liście należy dokładnie myć, usuwając dokładnie resztki ziemi, a następnie osuszać; nie jest to jednak zalecane wtedy, gdy mają być później przechowywane.

Warto też zwrócić uwagę na poszczególne liście szpinaku (i w razie konieczności wyrzucać nietrwałe, najmłodsze i przez to najstarsze wąskie listki), kępki roszponki oraz główki sałat sprzedawane bez opakowania.

Zobacz również

Kundelek przeżył chwile grozy w Darłowie. Na ratunek pospieszyli strażacy. Zdjęcia

Kundelek przeżył chwile grozy w Darłowie. Na ratunek pospieszyli strażacy. Zdjęcia

Inauguracja nowej atrakcji dla turystów w Krakowie. Co oferuje Kopiec Kościuszki?

Inauguracja nowej atrakcji dla turystów w Krakowie. Co oferuje Kopiec Kościuszki?

Polecamy

Makabryczne odkrycie. W lesie, w samochodzie, znaleziono zwęglone ciało człowieka

NOWE FAKTY
Makabryczne odkrycie. W lesie, w samochodzie, znaleziono zwęglone ciało człowieka

Przegląd kwietnia w Zbąszyniu

Przegląd kwietnia w Zbąszyniu

Puchar Tymbarku. Czterech lechitów, którzy grali w turnieju może jechać na Euro 2024

Puchar Tymbarku. Czterech lechitów, którzy grali w turnieju może jechać na Euro 2024