Tort biszkoptowo-bezowy z kremem pomarańczowym - przepis
Tort pomarańczowy
- 15 dag biszkoptów,
- 20 dag małych bezów.
Masa pomarańczowa
- 3 łyżki mąki,
- 5 jaj,
- 3-4 pomarańcze,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 30 dag masła,
- sok z 1 cytryny.
Poncz do tortu
- 1 kieliszek wódki,
- sok z 1/2 cytryny,
- cukier do smaku,
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego,
- 1/2 szklanki wody.
Wykonanie
Z 5 dag masła i 3 łyżki maki zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić 2/3 szklanki soku ananasowego, ostudzić.
Żółtka utrzeć z cukrem, masłem na puszystą masę, powoli dodając zasmażkę i sok z jednej cytryny, a na końcu pianę z białek.
Dno kwadratowej tortownicy (24 cm) wyłożyć grubo pokruszonymi biszkoptami, zwilżyć ponczem (sok z cytryny, kieliszek wódki, sok pomarańczowy,wodę i cukier dobrze wymieszać), boki tortownicy obłożyć bezami. Dwie pomarańcze obrać, podzielić na części i pokroić na centymetrowe kawałki. delikatnie wymieszać z kremem. Wyłożyć połowę masy pomarańczowej, przykryć pokruszonymi bezami, na to wyłożyć resztę kremu.
Polecam inne przepisy
:
Widzisz wypadek? Coś cię zaniepokoiło? Chcesz się czymś pochwalić?
Pisz do nas na: [email protected] lub zostaw nam wiadomość na facebooku
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?