Torcik ananasowy
15 dag biszkoptów,
20 dag małych bezów.
Masa ananasowa
1,5 łyżki mąki,
3 jaja,
słoik kompotu ananasowego,
1/2 szklanki cukru pudru,
25 dag masła, sok z 1 cytryny.
Poncz do tortu
1 kieliszek wódki,
sok z 1/2 cytryny,
cukier do smaku,
1/2 szklanki soku ananasowego,
1/2 szklanki wody.
Wykonanie
Z 1,5 łyżki masła i 1,5 łyżki maki zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić 1/2 szklanki soku ananasowego, ostudzić. Żółtka utrzeć z masłem, cukrem na puszystą masę, powoli dodając zasmażkę i sok z jednej cytryny, a na końcu pianę z białek.
Dno małej tortownicy wyłożyć grubo pokruszonymi biszkoptami, zwilżyć ponczem (sok z cytryny, kieliszek wódki, wodę i cukier dobrze wymieszać), boki tortownicy obłożyć bezami, wyłożyć połowę masy ananasowej, przykryć pokruszonymi bezami, na to wyłożyć resztę kremu. Wierzch wyrównać i udekorować bezami. Mocno oziębić.
Drugą wersję tortu polecam zrobić z samych bezów, wykładając spód tortownicy gotowym krążkiem bezowym. Przekładać bezami i dekorować. Do kremu możemy dodać wódkę, ucierać musimy dość długo uważając żeby krem się nie zważył.
Zobacz także:
Pieczemy mazurki
Przepis na wielkanocny żurek
schab
pascha
karkówka
sałatka jarzynowa
chleb ziołowy
Schab w ziołowej zalewie
Koła Gospodyń Wiejskich prezentują potrawy wielkanocne
Źródło:gloswielkopolski.pl
Polub nas na fb
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?