Składniki:
- Kilkanaście bez
- 80 dag truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
Na krem:
- 25 dag masła
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- pół szklanki cukru pudru
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżeczki żelatyny.
Jak zrobić:
- Najpierw gotujemy budyń, według przepisu na opakowaniu; studzimy.
- Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę.
- Dodajemy, ucierając, po jednej łyżce budyniu i soku z cytryny. A pod koniec - ostudzoną żelatynę, rozpuszczoną przedtem w 3 łyżkach gorącej wody.
- Rozpuszczamy galaretkę, studzimy.
- Dno tortownicy o średnicy 18-20 cm wykładamy bezami, wolne przestrzenie wypełniamy bezowymi okruchami.
- Na bezach układamy mniejsze truskawki, a na nich - krem.
- Większe truskawki kroimy na pół i wypukłą stroną do góry układamy na kremie.
- Zalewamy truskawki tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki.
- Torcik można udekorować bitą śmietaną.
Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?