Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Fasolka nie ma cholesterolu, a rozpuszczalny błonnik w niej...
fot. natalimis/123rf.com

To skromne warzywo wzmacnia serce i kości, ułatwia odchudzanie. Sezon trwa, więc korzystaj. Sprawdź, jak działa na twój organizm

Fasolka szparagowa wzmacnia serce

Fasolka nie ma cholesterolu, a rozpuszczalny błonnik w niej zawarty może pomóc w poprawie zdrowia serca, ponieważ obniża on poziom „złego” cholesterolu LDL oraz cholesterolu całkowitego. Zbyt wysoki poziom tego rodzaju cholesterolu prowadzi do odkładania się złogów tłuszczowych w naczyniach krwionośnych i może zmniejszyć przepływ krwi do serca oraz spowodować miażdżycę, udar lub zawał serca. Przepływ krwi w organizmie usprawnia również witamina K zawarta w fasolce.

Błonnik wpływa również na obniżenie ciśnienia krwi i zmniejszenie stanu zapalnego. Dodatkowo fasolka ma także niską zawartość sodu, dzięki czemu również korzystnie wpływa na zdrowie serca i układu krążenia. Zbyt duże spożycie soli w diecie może doprowadzić do nadciśnienia tętniczego oraz podwyższa ryzyko rozwoju chorób serca i udaru mózgu.

Zobacz również

W Kielcach odbył się IV Memoriał Mirosława Piróga [ZDJĘCIA]

W Kielcach odbył się IV Memoriał Mirosława Piróga [ZDJĘCIA]

Legia będzie polowała na 22-letni talent. Zagrał świetny sezon

Legia będzie polowała na 22-letni talent. Zagrał świetny sezon

Polecamy

Puchar Tymbarku 2024. 176 drużyn powalczy we Wrześni o wyjazd na finał do Warszawy

Puchar Tymbarku 2024. 176 drużyn powalczy we Wrześni o wyjazd na finał do Warszawy

Planujesz urlop? Dowiedz się, jak możesz dofinansować wakacje

Planujesz urlop? Dowiedz się, jak możesz dofinansować wakacje

Ozempikowa pupa. Nowy efekt uboczny leku

Ozempikowa pupa. Nowy efekt uboczny leku