MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kukurydza jest obecnie drugą po ryżu rośliną zbożową świata....
fot. Ulleo (piaxabay.com)

Te warzywa uważamy za typowo polskie, ale zawdzięczamy je rdzennym Amerykanom. Zobacz, czego nie mielibyśmy, gdyby nie oni

Kukurydza

Kukurydza jest obecnie drugą po ryżu rośliną zbożową świata. Jej ziarna w naturalny sposób nie zawierają glutenu. Produkuje się z nich mąkę i kaszę – popularne m.in. w tradycyjnej kuchni niektórych regionów Włoch (do produkcji polenty) czy południowo-wschodniej Europy. Ale nie zapominajmy też o popularnych płatkach, popcornie, oleju, syropie, alkoholu, czy po prostu ziarnach i kolbach kukurydzy.

Kukurydza należy do najstarszych roślin uprawianych przez człowieka – robi się to od około 9 tysięcy lat. Do Europy trafiła dość szybko i zaczęto ją uprawiać przede wszystkim na południu. Do Polski zawędrowała w XVIII wieku, prawdopodobnie przez Węgry i Rumunię. I choć jej uprawa w Polsce nie stała się bardzo popularna, to jedno z dań kuchni dawnej Galicji – mamałyga – jest robiona właśnie w kukurydzy.

Zobacz również

Krzysztof Piątek show. Lewandowski, Buksa, Szymański z golami

NOWE
Krzysztof Piątek show. Lewandowski, Buksa, Szymański z golami

Atrakcje Regionów - targi turystyczne Śląsk w Parku Śląskim. Zdjęcia

Atrakcje Regionów - targi turystyczne Śląsk w Parku Śląskim. Zdjęcia

Polecamy

IMGW znów ostrzega przed burzami i gradem w Wielkopolsce

AKTUALIZACJA
IMGW znów ostrzega przed burzami i gradem w Wielkopolsce

Uwaga na upał! Gdy żar leje się z nieba, wzrasta ryzyko tej gwałtownej choroby

TYLKO U NAS
Uwaga na upał! Gdy żar leje się z nieba, wzrasta ryzyko tej gwałtownej choroby

Koniec rywalizacji w gminach i powiatach. Zwycięzcy pojadą w maju do Wrześni

Koniec rywalizacji w gminach i powiatach. Zwycięzcy pojadą w maju do Wrześni