Szparagowe żniwa w gminie Zbąszyń rozpoczęte. Szparagi białe, szparagi zielone - przepis
Wszędzie znajdziemy mnóstwo informacji mówiących o tym że szparagi są pyszne, są skarbnicą witamin i składników mineralnych, zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój nienarodzonego dziecka, wspomagają kobiety karmiące piersią i co najważniejsze odchudzają, ponieważ 100 gram warzyw zawiera jedynie 18 KCal.
Nie dziwi wiec nikogo że gospodarstwa rolne oferujące świeże szparagi w gminie Zbąszyń przeżywają prawdziwe oblężenie. Od wielu już lat systematycznie powiększa się zarówno ilość jak i powierzchnia upraw szparagowych, co stanowi oczywistą odpowiedź na rosnące zapotrzebowanie klientów hurtowych pochodzących głównie z Europy Zachodniej jak i indywidualnych stawiających na zdrowe i smaczne jedzenie.
Warto podkreślić że w formie podstawowej występują 2 typy szparagów białe i zielone
Uprawa szparaga białego jest bardziej pracochłonna, ponieważ wymaga m.in. usypywania specjalnych kopców, które odcinają dopływ światła słonecznego. Zarówno białe jak i zielone szparagi mają swoich zwolenników, o różnych gustach nie trzeba tutaj dyskutować, najważniejsze jest to, by te przepyszne warzywa kupować wyłącznie świeże w dobrym sklepie lub bezpośrednio od rolnika. Szparagi zbiera się do końca czerwca, dlatego należy się spieszyć z decyzją o zakupie.
Szparagi od dawna występują w kuchni polskiej, zainteresowanym podsuwamy pomysł na niezwykle proste i szybkie w wykonaniu „Szparagi w sosie holenderskim”.
1 ½ kg szparagów,
woda
1 łyżeczka cukru,
sól, pieprz według uznania.
Składniki na sos
¼ litra wody,
170 g (prawie cała kostka) masła,
2 żółtka,
1 łyżka soku z cytryny,
sól, biały pieprz, cukier, koperek według uznania.
Przygotowanie szparagów
Szparagi cienko obieramy (np. obieraczką do ziemniaków) rozpoczynając od główki. Następnie odcinamy twarde końcówki jeżeli takie są, formujemy pęczki, związujemy je bawełnianą nitką. W garnku do wody dodajemy cukier, sól i pieprz, następnie umieszczamy w nim szparagi. Całość gotujemy 30 minut (temperatura około 90 st. C), następnie odcedzamy i zalewamy zimną wodą (tzw. hartowanie), odcedzamy i wykładamy na talerzu.
Smacznego !
Kucharz Mikołaj Rey z pomocą uczestników "MasterChefa Juniora" Hanną Kandorą i Mateuszem Steciem przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania ze szparagami. Na stole pojawiły się potrawy takie jak: krem z białych szparagów, zielone szparagi z grilla w papilocie, szparagi z sosem mousseline i szparagi z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce.
Źródło:Dzień Dobry TVN
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?