Składniki na szarlotkę:
- ok 2 kg kwaśnych jabłek najlepiej Antonówek
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 żółtek
- 2 łyżki cukru + 2 łyżeczki cynamonu do posypania jabłek
- cukier puder do dekoracji
Jak zrobić szarlotkę?
Najpierw zacznij od zagniecenia kruchego ciasta. Na stolnice przesiej mąkę, dodaj kostkę masła i posiekaj nożem. Następnie dodaj żółtka, cukier i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto.
Ciasto podziel na dwie części, owiń je folią spożywcza i włóż do lodówki, by się schłodziło.
Podpowiadamy - kruche ciasto, by było rzeczywiście kruche, przed pieczeniem powinno być schłodzone!
Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce.
Jedną porcję ciasta rozwałkuj i wyłóż do blaszki z rantem dookoła. Odciśnij jabłka i ułóż na cieście. Posyp cukrem i cynamonem. Drugą porcją ciasta przykryj wierzch, nakłuj widelcem, by równo się piekło.
Uwaga- Jabłka warto ścierać i trzeć na tarce w jednorazowych rękawiczkach. Sok z kwaśnych jabłek może zafarbować nam ręce.
Piecz w 180 stopniach przez ok 45 min. Gotowe posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Zobacz także inne nasze przepisy:
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?