Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Naukowcy z Wielkiej Brytanii i Hiszpanii odkryli potencjał...
fot. RitaE/pixabay.com

Suplementy diety w ochronie przed COVID-19. Czy składniki odżywcze mogą zapobiegać infekcji koronawirusem SARS-CoV-2?

Witamina B12

Naukowcy z Wielkiej Brytanii i Hiszpanii odkryli potencjał witaminy B12 przeciwko SARS-CoV-2 w ramach poszukiwań cząsteczek blokujących replikację koronawirusa. Według stworzonych przez nich modeli matematycznych w jego zwalczaniu pomogą molekuły o podobnym działaniu do remdesiviru, ale bez typowych dla niego efektów ubocznych.

Oprócz leku stosowanego w terapii wirusowego zapalenia wątroby warunki te spełniały różne formy witaminy B12, czyli kobalaminy (kobamamid, hydroksykybalamina i metylokobalamina) w stężeniach osiągalnych normalnie w organizmie.

Związki te działały skutecznie również wobec nowych, najbardziej niebezpiecznych wariantów koronawirusa, takich jak Delta z Indii, Beta z RPA i Alfa z Wielkiej Brytanii.

Najlepsze źródła witaminy B12 to produkty odzwierzęce, m.in. wołowina, ciemne mięso drobiowe, tłuste ryby morskie czy nabiał, ale również grzyby i produkty fermentowane.

Zobacz również

Poznaj kandydatów na burmistrza i wójtów w powiecie wolsztyńskim

Poznaj kandydatów na burmistrza i wójtów w powiecie wolsztyńskim

Regulamin Akcji „Drzewko za surowce wtórne”

Polecamy

„Wyrywamy śmierci każdy dzień życia”. Przed Wielkanocą o śmierci mówi lekarz

„Wyrywamy śmierci każdy dzień życia”. Przed Wielkanocą o śmierci mówi lekarz

Kodeks drogowy 2024. Czy pijany rowerzysta straci prawo jazdy na samochód?

Kodeks drogowy 2024. Czy pijany rowerzysta straci prawo jazdy na samochód?

Kolejny lek wycofany z aptek. Jego użycie stwarza zagrożenie dla pacjentów!

Kolejny lek wycofany z aptek. Jego użycie stwarza zagrożenie dla pacjentów!