Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Słodkości nigdy za wiele. Tort bezowy z kremem pomarańczowym [Przepis]

DM
Tort na bazie biszkoptów i bezów z kremem pomarańczowym. Wykonanie nie sprawia większych trudności. Ucierając krem musimy robić to dokładnie, uważając aby się nie zważył. Torcik jest pyszny.

Słodkości nigdy za wiele. Tort bezowy z kremem pomarańczowym [Przepis]

Tort pomarańczowy
15 dag biszkoptów,
20 dag małych bezów.

Masa pomarańczowa
3 łyżki mąki,
5 jaj,
3-4 pomarańcze,
1 szklanka cukru pudru,
30 dag masła,
sok z 1 cytryny.

Poncz do tortu
1 kieliszek wódki,
sok z 1/2 cytryny,
cukier do smaku,
1/2 szklanki soku pomarańczowego,
1/2 szklanki wody.

Wykonanie
Z 5 dag masła i 3 łyżki maki zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić 2/3 szklanki soku ananasowego, ostudzić.
Żółtka utrzeć z cukrem, masłem na puszystą masę, powoli dodając zasmażkę i sok z jednej cytryny, a na końcu pianę z białek.

Dno kwadratowej tortownicy (24 cm) wyłożyć grubo pokruszonymi biszkoptami, zwilżyć ponczem (sok z cytryny, kieliszek wódki, sok pomarańczowy,wodę i cukier dobrze wymieszać), boki tortownicy obłożyć bezami. Dwie pomarańcze obrać, podzielić na części i pokroić na centymetrowe kawałki. delikatnie wymieszać z kremem. Wyłożyć połowę masy pomarańczowej, przykryć pokruszonymi bezami, na to wyłożyć resztę kremu.

Wierzch wyrównać i udekorować bezami. Mocno oziębić. Do kremu możemy dodać wódkę, ucierać musimy uważać żeby krem się nie zważył.

Kremy i polewy do tortów. Przepisy Anny Wróbel

Źródło:Dzień Dobry TVN

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zbaszyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto