W niedzielę, 19 września 2021r. w godzinach od 11:00 do 16:00 w Muzeum Gospodarki Mięsnej w Sielinku odbyła się impreza pt. "Biała Fest. Opalenickie święto białej kiełbasy".
- Okazją do wyboru tego terminu były Europejskie Dni Dziedzictwa - "EDD 2021". Celem EDD jest szeroko pojęta edukacja historyczna i kulturalna, promowanie różnorodności regionalnego dziedzictwa kulturowego. W tym roku tematem przewodnim są "Smaki dziedzictwa". Celem imprezy jest zainteresowanie widza tajnikami wyrobu kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej, wpisanej na listę produktów tradycyjnych MRiRW. W ramach wydarzenia odbyły się pokazy i inne atrakcje wokół tego wielkopolskiego specjału. Uczestnicy imprezy mieli okazję zapoznać się z historią powstania receptury, zobaczyć na żywo cały proces produkcyjny kiełbasy białej oraz przeprowadzić degustację tego specjału w ilości 1000 sztuk serwowaną przez firmę Konarczak- mówi pomysłodawca tego wydarzenia Przemysław Tecław.
Jak dodaje Przemysław Tecław tytuł wydarzenia jest nieprzypadkowy, ponieważ kiełbasa biała parzona wielkopolska jest naszą regionalną tradycją i chlubą. Do certyfikacji wybrano recepturę z 1929 roku, wytypowaną ze zbiorów archiwów Muzeum Gospodarki Mięsnej w Sielinku. Warto dodać, że najstarszy dokument zgromadzony w zbiorach muzeum sięga 1409 roku i dotyczy bezzwrotnej pożyczki udzielonej królowi Władysławowi Jagiełło. Organizatorzy pragną ustanowić coroczne święto białej kiełbasy. Podczas imprezy odbył się również pokaz przygotowania i degustacja innego przysmaku dla wymagających, gdzie oczywiście głównym bohaterem była kiełbasa biała oraz majeranek i czosnek z wielkopolskich pól. Był to oczywiście "Żurek". Pokaz ten przeprowadziła znana w regionie restauracja "Hyćka".
Na imprezie nie zabrakło oprawy muzycznej przygotowanej przez Dom Kultury w Opalenicy. Były również stoiska interaktywne dla dzieci zorganizowane przez muzeum, stoisko rękodzieła ludowego połączone z degustacją herbat ziołowych, stoisko nauk o weterynarii z Uniwersytetu Przyrodniczego, stoiska komercyjne m. in. chleb żytni na zakwasie, przejazd bryczką i wiele innych atrakcji.
W trakcie imprezy dostępne było bezpłatne zwiedzanie muzeum z przewodnikiem. W ramach, którego przybliżona została wiedza o jedynym w Polsce Muzeum Gospodarki Mięsnej (trzecim na świecie pod względem ilości zgromadzonych zbiorów).
Zapewniony był też bezpłatny dojazd autobusowy na trasie Opalenica - Sielinko - Opalenica. Organizatorem imprezy był burmistrz Miasta Opalenica oraz Muzeum Gospodarki Mięsnej.
Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?