Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Rożki piwne do niedzielnej kawy. Łatwy przepis, rożki bardzo smaczne

Redakcja
Rożki
Rożki Dorota Michalczak
Rożki na piwie w smaku są podobne do ciasta francuskiego. W wykonaniu bardzo łatwe, a zarazem bardzo smaczne. W zależności od gustu domowników, możemy je upiec z jabłkami lub budyniem.

Rożki piwne

Składniki ciasta
4 szklanki mąki,
2 kostki margaryny,
1 szklanka piwa, szczypta soli

Nadzienie
jabłka - obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na 8 części.

Polewa
cukier puder

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy miękką margarynę i piwo, wszystko szybko dokładnie wyrabiamy ręką. Tak wyrobione ciasto przekładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość 3-4 milimetry, podsypując mąką.

Ciasto kroimy w kwadraty (w zależności od wielkości jabłka, mniejsze lub większe) na każdy kwadrat nakładamy kawałek jabłka i zwijamy w rożek.

Układamy na blasze i pieczemy na złoty kolor (20 - 25 minut) w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.

Po upieczeniu jeszcze ciepłe lukrujemy polewą zrobioną z cukru pudru o konsystencji gęstej śmietany, możemy do lukru dodać olejek o ulubionym zapachu.

Rożki zamiast jabłkami można nadziewać ugotowanym na dość gęsto i ostudzonym budyniem.

Polecam także
Ciasteczka nie tylko do popołudniowej kawy
Masz już kawę? To zrób sobie ciasto z makiem
Makowiec na wyjątkowe okazje
Chlebek bakaliowy - smaczny i zdrowy

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zbaszyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto