PRZEPISY NA GRILLA - POTRAWY NA GRILLA - DANIA Z GRILLA - CO PRZYRZĄDZIĆ NA GRILLA?
Jakie przepisy na grilla sprawdzą się przy słonecznej pogodzie? Lubisz grillować ze znajomymi i przyjaciółmi? A może pop prostu chcesz przyrządzić coś smacznego tylko dla siebie? Potrawy na grilla mogą być najróżniejsze. Poniżej znajdziecie przykładowe dania z grilla. Nie tylko mięso, ale także sałatki i sosy. Smacznego!
PRZEPIS NA GRILLOWANEGO HAMBURGERA Z OGNISTYM SOSEM
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW NA KOLEJNEJ STRONIE:
PRZEPISY NA GRILLA - PYSZNE POTRAWY Z GRILLA - SOCZYSTA KARKÓWKA W MARYNACIE
Dania z grilla - karkówka to już tradycyjny polski przysmak z grilla. Jest łatwa w przyrządzeniu. Wystarczy wcześniej namoczyć ją w zalewie. Oczywiście możemy kupić karkówkę już przyprawioną, ale zawsze lepiej kupić świeże mięs i przygotować je samemu. Jak zrobić zalewę? To zależy od naszej fantazji. Najprostszy przepis wymaga poniższych składników:
- 2-3 ząbki wyciśniętego czosnku
- kilka ziarenek pieprzu
- łyżeczka suszonego majeranku
- zioła prowansalskie
- 0,5 szklanki oliwy
- łyżeczka słodkiej i pół łyżeczki ostrej papryki
- łyżka musztardy i ketchupu lub sosu pomidorowego
- 1 - 1,5 kg karczku
W misce mieszamy wszystkie składniki, następnie wkładamy karczek (pokrojony w plastry) i staramy się, aby każdy kawałek mięsa był dobrze nasmarowany zalewą. Całość wkładamy do lodówki, najlepiej dzień wcześniej, ewentualnie na kilka godzin przed smażeniem. Potem kładziemy kawałki mięsa na grillu i przypiekamy często przewracając i pilnując, aby się nie przypaliło.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW NA KOLEJNEJ STRONIE:
PRZEPIS NA DUSZONKĘ Z GRILLA - FILM:
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW NA KOLEJNEJ STRONIE:
PRZEPISY NA GRILLA - PYSZNE POTRAWY NA GRILLA - SZASZŁYKI
Szaszłyki to świetny pomysł na grilla. Czego potrzebujemy? Koniecznie papryki (najlepiej w trzech różnych kolorach), piersi z kurczaka lub mięsa wołowego/wieprzowego, cebulę, pieczarki. Mięso musimy pokroić na grube kawałki. Podobnie z papryką. Cebulę przekroić na pół i kroimy w grube plastry. Pieczarki możemy przekroić na pół lub nabijać w całości (jeżeli udało nam się kupić mniejsze). Potrzebujemy również patyczki do szaszłyków.
Na patyczki nawlekamy kolejno kawałek mięsa, papryki, cebuli i pieczarki. Nabijamy na przemian, aż zapełnimy cały patyczek. Tak przygotowane szaszłyki wkładamy na rozgrzanego grilla.
ZOBACZ KOLEJNE PRZEPISY NA POTRAWY Z GRILLA NA NASTĘPNEJ STRONIE:
PRZEPISY NA GRILLA - SZYBKIE DANIA Z GRILLA - SOCZYSTY KURCZAK W MARYNACIE
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW NA KOLEJNEJ STRONIE:
PRZEPISY NA GRILLA - PYSZNY SOS CZOSNKOWY NA GRILLA
Jak przygotować sos czosnkowy do potraw z grilla? Nic prostszego! Wystarczy kilka poniższych składników:
- 2-3 ząbki czosnku
- jogurt (zwykły lub grecki)
- 2-4 łyżki majonezu
- łyżeczka soli
Do miseczki wyciskamy czosnek. Pamiętajmy, że polski czosnek jest znacznie bardziej aromatyczny, dlatego w zależności od tego, jak bardzo aromatyczny sos lubimy, musimy dodać 1-3 ząbki. Wyciskamy go i następnie dodajemy łyżeczkę soli. Ucieramy czosnek z solą, aż powstanie jednolita masa. Następnie dodajemy mały lub duży jogurt w zależności od tego, jaką ilość chcemy uzyskać. Niektórzy nie dodają do takiego sosu już majonezu. Dla tych, którzy wolą gęsty sos, radzimy dodać od 2 do 4 łyżek stołowego majonezu. Całość dobrze mieszamy i wstawiamy do lodówki na przynajmniej pół godziny.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW NA KOLEJNEJ STRONIE:
PRZEPIS NA GRECKI SOS TZATZIKI (FILM)
VIDEO https://www.youtube.com/embed/2lDmU7dDRCA
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?