Przepis na sernik gotowany

Dorota Michalczak
Dorota Michalczak
Sernik gotowany jest łatwy w przygotowaniu i smaczny. Polecam nie tylko do niedzielnej kawy.

Sernik gotowany

Ciasto na spód
2 jaja,
1 szklanka mąki,
1 szklanka cukru,
1/2 kostki margaryny,
proszek do pieczenia

Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym całym jaju. Do pulchnej masy dodajemy mąkę z proszkiem, dalej ucierając. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, możemy dodać trochę mleka. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, około 20 minut.

Masa serowa
1 kostka margaryny "Palma",
1 1/2 szklanki cukru,
1 kilogram sera,
3 całe jaja,
1/2 szklanki mleka,
1 budyń,
1 zapach do ciasta, rodzynki

Margarynę rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy ser (najlepszy jest gotowy do serników), ucieramy razem dodając po jednym całym jajku. W mleku rozpuszczamy budyń i dodajemy do masy serowej. Całość zagotowujemy dokładnie mieszając. Rodzynki płuczemy w zimnej wodzie, parzymy wrzątkiem, odsączamy i łączymy z masą.
Gorący ser wykładamy na upieczony spód, zdobimy polewą i pozostawiamy do ostygnięcia.

Smacznego!

Polecam także

Rożki piwne do niedzielnej kawy
Ciasteczka nie tylko do popołudniowej kawy
Masz już kawę? To zrób sobie ciasto z makiem
Makowiec na wyjątkowe okazje
Chlebek bakaliowy - smaczny i zdrowy

Tych produktów nie łącz z kawą, bo sobie zaszkodzisz!

Wideo

Dodaj ogłoszenie