Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepis na pierniki świąteczne. Jak zrobić pierniki świąteczne? Przepisy na pyszne pierniki świąteczne 21.12.2018

(fed)
PIERNIKI ŚWIĄTECZNE, PRZEPIS NA PIERNIKI ŚWIĄTECZNE, JAK SIĘ ROBI PIERNIKI, PRZEPIS NA PIERNIKI
PIERNIKI ŚWIĄTECZNE, PRZEPIS NA PIERNIKI ŚWIĄTECZNE, JAK SIĘ ROBI PIERNIKI, PRZEPIS NA PIERNIKI archiwum
Pierniki świąteczne - to przysmak, który nierozłącznie związany jest ze świętami Bożego Narodzenia. W tym artykule zebraliśmy dla Was najlepsze przepisy na pierniki świąteczne przygotowane przez członkinie Kół Gospodyń Wiejskich. Tu na pewno znajdziesz niezawodny przepis na pierniki świąteczne! Sprawdź, jak zrobić pyszne pierniki świąteczne i zaskoczyć nimi swoich bliskich. Twoja rodzina będzie zachwycona! Według tych przepisów zrobisz najlepsze i najsmaczniejsze pierniki świąteczne!

PIERNIKI ŚWIĄTECZNE. ZOBACZ, JAK SIĘ ROBI PIERNIKI

Pierniki świąteczne - bez nich niektórzy nie mogą wyobrazić sobie stołu w święta Bożego Narodzenia. Jednak jak je zrobić? Wiadomo, że wykonane własnoręcznie pyszne pierniki świąteczne nie będą miały sobie równych. Te kupione w sklepie nawet się do nich nie umywają.

O pomoc w tej sprawie poprosiliśmy członkinie kół gospodyń wiejskich. Oto przepisy na pierniki świąteczne, którymi z nami sie podzieliły.

PIERNIKI ŚWIĄTECZNE. PRZEPIS NA PIERNIKI

Najsmaczniejsze potrawy wigilijne - przepisy

Piernik domowy

Składniki:

6 jaj, 1 szklanka cukru, 1 szklanka miodu (może być sztuczny), 1 duży kubek mocnego czystego naparu z kawy, 4 szklanki mąki, ¾ szklanki oleju, 2 przyprawy do piernika, 2 łyżeczki sody oczyszczanej, szczypta soli, orzechy, marmolada.

Sposób przygotowania:

Utrzeć żółtka z cukrem, dodać miód, gorący napar z kawy, mąkę, olej, przyprawy, sodę, sól, orzechy - wymieszać. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek, lekko wymieszać. Upiec. Ostudzone ciasto przekroić na dwie części. Marmoladę rozgrzać na patelni, przełożyć piernik. Polewa: Rozpuścić 1 margarynę. Wymieszać 6 łyżek cukru, 6 łyżek kakao, 1 jajko. Dolewać powoli rozpuszczoną margarynę, pod koniec dolać 2 łyżki zimnej wody. Oblać piernik ze wszystkich stron, udekorować orzechami.

JAK ZROBIĆ PIERNIKI?

Najlepsze życzenia SMS na Boże Narodzenie i Nowy Rok

Pierniczki Małgosi
Składniki:

1 kg mąki typ 450, 1½ szklanki cukru, 1 kostka margaryny + 2 łyżki smalcu, 1 szklanka miodu, 3 jajka, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia i po ½ łyżeczki: sody oczyszczonej, goździków mielonych, cynamonu.

(Uwaga: to przepis sprzed 60 lat. Dzisiaj zamiast wyżej wymienionych przypraw można dodać paczkę przyprawy do pierników.)

Sposób przygotowania:

Jaja całe ubić z cukrem. Margarynę rozgrzać z miodem. Mąkę i dodatki zmieszać, dodać jaja i margarynę do mąki, dobrze zagnieść w jedną kulę.

Porcjami rozwałkować ciasto na grubość 1 cm. Wycinać pierniczki foremkami i piec około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Wskazane dwie blachy na zmianę. Ozdobić według własnego uznania. Pierniczki wypiekać minimum 3 tygodnie przed świętami.

PRZEPIS NA PIERNIKI

Nie zapomnij złożyć życzeń na Boże Narodzenie

Piernik marchewkowy

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej, 2 szklanki startej marchewki, szklanka cukru, 3 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki kakao, szklanka soku pomarańczowego, skórka otarta z jednej pomarańczy, 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej, 2-3 łyżki mleka, cynamon, mielone goździki, imbir, ½ szklanki oleju.

Sposób przygotowania:

Marchewkę zalać sokiem pomarańczowym i gotować, aż większość soku odparuje. Do miski wsypać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cynamon, goździki, imbir, wymieszać. Do większej miski wlać olej, wsypać cukier i zmiksować. Następnie dodać jajka i miksować około 5 minut. Dodać ugotowaną marchewkę i otartą, sparzoną wcześniej, skórkę z pomarańczy. Ciągle miksować, dodając małymi porcjami mąkę z przyprawami. Keksówkę wy-smarować masłem i wysypać mąką, wlać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec około 60 min. Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej i mieszać do połączenia. Polać wierzch piernika, odstawić do wystygnięcia.

JAK SIĘ ROBI PIERNIKI ŚWIĄTECZNE

Ozdoby świąteczne DIY

Piernik staropolski dojrzewający

Składniki:

500 g miodu naturalnego, 1½ szklanki cukru (lub mniej), może być trzcinowy, 250 g masła, 1 kg mąki pszennej, 3 jajka, 3 łyżeczki sody oczyszczonej, 125 ml mleka, ½ łyżeczki soli, 80 g przyprawy korzennej do piernika.

Sposób przygotowania:

Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić. Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką, pokrywką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki lub na balkon) na 5-6 tygodni. Piec na 5-7 dni przed świętami.

Ciasto podzielić na 3 części, wałkować i piec na dużych blachach wyłożonych papierem, 15-20 min w temp 170 stopni C. Ciasto podwaja swoją wysokość podczas pieczenia. Upieczone blaty przełożyć ciepłymi powidłami śliwkowymi, do których można dodać orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową. Przykryć papierem i obciążyć. Po 2-3 dniach polać lukrem lub czekoladą i posypać bakaliami.

Najlepsze przepisy na karpia

PIERNIKI ŚWIĄTECZNE 19.12.2018

Zobacz też:przepis na pierniki pani Aliny

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na rawamazowiecka.naszemiasto.pl Nasze Miasto