Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepis na pasztet Koła Gospodyń Wiejskich Nowodworzanki z Nowego Dworu. Zdjęcia i wideo

Redakcja
Przepis na pasztet Koła Gospodyń Wiejskich "Nowodworzanki" z Nowego Dworu.

Przepis na pasztet Koła Gospodyń Wiejskich Nowodworzanki z Nowego Dworu. Zdjęcia i wideo

Koło Gospodyń Wiejskich w Nowym Dworze działa od roku. Panie chętnie angażują się przy imprezach takich jak: Dzień Dziecka, Dzień Farmera, Dzień Kobiet oraz przy Cymprach gotując i piekąc smakowite ciasta. Koło miało swoje stoisko kulinarne w Chrośnicy na „Święcie Lasu” gdzie prezentowały między innym potrawy z grzybów. Świątecznym przysmakiem „Nowodworzanek” są pasztety. Im więcej gatunków mięs damy do pasztetu,tym będzie on smaczniejszy. Polecamy!.

Pasztet (Nowodworzanek)

Składniki:

  • Około 700 g łopatki wieprzowej,
  • 700 g boczku,
  • 700 g wołowiny bez kości,
  • 700 g wątróbki drobiowej,
  • 2 ćwiartki kurczaka,
  • 2 skrzydła indyka,
  • włoszczyzna,
  • 2 cebule,
  • 3 jajka,
  • 3 suche bułki,
  • bułka tarta,
  • opcjonalnie żurawina,
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa.

Sposób przygotowania:
Do garnka z zimną wodą wrzucamy wszystkie mięsa oprócz wątróbki oraz warzywa. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu 2.5 godz. Następnie wyjmujemy warzywa i mięso do wystudzenia. Do pozostałego wywaru wrzucamy na chwilę cebulę, bułkę suchą i wątróbkę. Następnie wyjmujemy. Wszystkie mięsa i warzywa mielimy 2 razy. Żółtka oddzielamy od białka. Do masy zmielonej dodajemy żółtka, ubitą pianę z białek oraz przyprawy. Dokładne wyrabiamy. Jeśli masa jest za rzadka dodajemy trochę bułki tartej. Przekładamy do foremek natłuszczonych olejem i posypanych tartą bułką. Pieczemy w 180°C , 1 godzinę.

Przepis na pasztet Koła Gospodyń Wiejskich Nowodworzanki z N...

Mazurek bakaliowy Koła Gospodyń Wiejskich w Nądni - To jest...

Żurek wielkanocny - przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Stefan...

Karkówka w sosie chrzanowym. Kulinarne podróże po Wielkopols...

Schab w ziołowej zalewie - przepis Koła Gospodyń Wiejskich z...

Pascha wielkanocna - przepis poleca Koło Gospodyń Wiejskich ...

Sałatka jarzynowa - przepis. Kulinarne podróże po Welkopolsk...

Chleb ziołowy - przepis. Kulinarne podróże po Wielkopolsce

Schab w ziołowej zalewie - przepis Koła Gospodyń Wiejskich z...

Koła Gospodyń Wiejskich prezentują potrawy wielkanocne

Źródło:gloswielkopolski.pl


emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zbaszyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto