Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepis na musaka

JM
- W mojej kuchni jest zawsze mnóstwo aromatów. Uważam, że przyprawy mają moc i są podstawą przy tworzeniu dań–mówi Katarzyna Skuta z Krakowa.

SKŁADNIKI
- 2 średnie bakłażany
- cebula
- 50 dag mięsa mielonego wołowo - wieprzowego
- szklanka soku pomidorowego
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- 2 ząbki czosnku
- mozzarella
- cynamon
- kminek
- sól
- olej do smażenia

SKŁADNIKI
NA SOS BESZAMELOWY

- 2 łyżki masła
- 2 łyżki maki
- 2 szklanki mleka
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa

WYKONANIE
W rondlu podsmażyć posiekaną cebulę, dodać czosnek,po chwili mięso mielone. Smażyć mieszając,aż mięso zbrązowieje. Dodać sok pomidorowy i wino. Przyprawić solą, cynamonem i kminkiem. Dusić pod przykryciem przez ok. 15 min. W tym czasie bakłażany umyć i pokroić wzdłuż w plastry. Posolić i odstawić na ok. 20 min., aż puszcza sok bądź usmażyć na patelni grillowej. Sos beszamelowy: masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę, zamieszać. Dolewać stopniowo mleko, intensywnie mieszając. Gotować aż sos zgęstnieje, przyprawić. Na dno naczynia żaroodpornego wlać trochę sosu,ułożyć plastry bakłażana,potem sos i tak do wyczerpania składników. Na górze powinien znaleźć się bakłażan. Rozprowadzić na nim resztę sosu beszamelowego, posypać startą mozzarellą.
Naczynie przykryć folia aluminiowa i zapiekać w 180 st.przez 25 min.Po tym czasie ściągnąć folie i zapiekać przez kolejne 7-8 minut, aż ser się zrumieni.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto