Ogórki w zalewie keczupowej. Smaki lata zatrzymane w słoiku - przepis

Dorota Michalczak
Dorota Michalczak
Z ogórkiem w roli głównej. O ogórku pisano wiersze, śpiewano piosenki. Ja postanowiłam to zielone warzywo zatrzymać w słoiku. Zimą zjemy je z wielkim apetytem. Polecam sprawdzony przepis na ogórki z keczupem.

Ogórki w zalewie keczupowej. Smaki lata zatrzymane w słoiku - przepis

Zapraw z ogórków nigdy za dużo. Teraz kiedy mamy wybór w zakupie, lub z własnych działek zatrzymajmy ich smak na długie zimowe miesiące. Wynagrodzą nam to, kiedy będziemy je konsumować.

Ogórki w zalewie keczupowej.

Składniki:
3 kg ogórków gruntowych.

Zalewa:

  • 3 szklanki wody,
  • 3/4 szklanka octu,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 8 łyżek pikantnego keczupu,
  • 3 płaskie łyżki soli kamiennej.

Przyprawy:
Ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, pieprz.

Wykonanie:
Ogórki obieramy ze skórki i wydrążamy nasiona, miąższ kroimy w plastry grubości 0,5 cm lub paski. Solimy 2 łyżkami soli i odstawiamy na godzinę.
Po tym czasie ogórki układamy w słoikach i do każdego dodajemy przyprawy:
liść laurowy, gorczycę, pieprz oraz ziele angielskie.

3 szklanki wody zagotowujemy z cukrem, octem i łyżką soli. Po przestudzeniu dodajemy keczup i dokładnie mieszamy. Zalewą zalewamy ogórki, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy około 5 minut.

Smacznego!


Widzisz wypadek? Coś cię zaniepokoiło? Chcesz się czymś pochwalić?

Pisz do nas na: [email protected]
lub zostaw nam wiadomość na facebooku

Wideo

Dodaj ogłoszenie