Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kimchi, po polsku nazywana też kimczi, to fermentowana...
fot. Portuguese Gravity/unsplash.com

Naturalne probiotyki – 10 produktów, które hamują stan zapalny. To nie tylko ogórki kiszone i zakwas, ale też kimchi i kombucha

Kimchi

Kimchi, po polsku nazywana też kimczi, to fermentowana kapusta pekińska. Pochodzi z Korei, gdzie stanowi tradycyjne danie przygotowywane w niezliczonych wersjach z różnymi dodatkami. Najczęściej są to papryczki chili, imbir, rzodkiew, czosnek czy szczypiorek, a także solone przetwory rybne, takie jak np. pasta krewetkowa czy sos rybny, niewielka ilość cukru oraz większa dawka soli. Kimchi zawiera probiotyczne bakterie Lactobacillus, ale także Lactococcus czy Leuconostoc. Liście kapusty najpierw moczy się w solance, a następnie naciera pastą z przypraw, dodaje rozdrobnione warzywa i pozostawia w słoju, by sfermentowały, przy czym dodatek rybny wcale nie jest niezbędny. Obecnie świeże kimchi można już kupić w niektórych sklepach.

Zobacz również

Wybory samorządowe 2024. Kandydaci na burmistrza Pszowa. Jest ich tylko dwoje

Wybory samorządowe 2024. Kandydaci na burmistrza Pszowa. Jest ich tylko dwoje

Zakopane. Pożar w Dolinie Chochołowskiej. Bohaterska postawa kobiety

Zakopane. Pożar w Dolinie Chochołowskiej. Bohaterska postawa kobiety

Polecamy

Przygotowanie do matury z biologii. Metabolizm cz. III

Przygotowanie do matury z biologii. Metabolizm cz. III

Lampy drogowe OSRAM LEDriving FX. Skuteczne oświetlenie w każdych warunkach

Lampy drogowe OSRAM LEDriving FX. Skuteczne oświetlenie w każdych warunkach

Nauczyciel musi pracować w trakcie przerwy wielkanocnej? Sprawdzamy

Nauczyciel musi pracować w trakcie przerwy wielkanocnej? Sprawdzamy