Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Nalewka z pigwy, nalewka z aronii, nalewka z wiśni, orzechówka [PRZEPISY NA NALEWKI]

red.
Nalewka z aronii [przepis]. Zobacz, jak zrobić nalewkę z aronii

Składniki:
 1 kg owoców aronii
 0,5 l litra spirytusu
 0,5 l wódki 40 proc.
 600 g cukru
 sok z cytryny albo łyżeczka kwasku cytrynowego
 laska wanilii

Przygotowanie:
Owoce aronii umyć, osuszyć i zamrozić (najlepiej przez przynajmniej jeden dzień). Następnie odmrozić i przesypać do słoja (część owoców można lekko rozgnieść). Dodać cukier, sok z cytryny (albo kwasek cytrynowy), przeciętą wzdłuż laskę wanilii, spirytus i wódkę. Szczelnie zakręcić i pozostawić w nasłonecznionym, ciepłym miejscu przez około miesiąc. 
Od czasu do czasu mieszamy delikatnie zawartość słoja, aby cukier dokładnie się rozpuścił. 
Po upływie miesiąca nalewkę odcedzamy przez gęste sitko lub gazę i przelewamy do butelek. Szczelnie zakręcamy i pozostawiamy w chłodnym i ciemnym miejscu na kilka miesięcy, aby nalewka "dojrzała".
Nalewka z aronii [przepis]. Zobacz, jak zrobić nalewkę z aronii Składniki: 1 kg owoców aronii 0,5 l litra spirytusu 0,5 l wódki 40 proc. 600 g cukru sok z cytryny albo łyżeczka kwasku cytrynowego laska wanilii Przygotowanie: Owoce aronii umyć, osuszyć i zamrozić (najlepiej przez przynajmniej jeden dzień). Następnie odmrozić i przesypać do słoja (część owoców można lekko rozgnieść). Dodać cukier, sok z cytryny (albo kwasek cytrynowy), przeciętą wzdłuż laskę wanilii, spirytus i wódkę. Szczelnie zakręcić i pozostawić w nasłonecznionym, ciepłym miejscu przez około miesiąc. Od czasu do czasu mieszamy delikatnie zawartość słoja, aby cukier dokładnie się rozpuścił. Po upływie miesiąca nalewkę odcedzamy przez gęste sitko lub gazę i przelewamy do butelek. Szczelnie zakręcamy i pozostawiamy w chłodnym i ciemnym miejscu na kilka miesięcy, aby nalewka "dojrzała".
Nalewka z pigwy, nalewka z aronii, nalewka z wiśni, orzechówka i inne. Jaka nalewka na jakie dolegliwości i czy jakość owoców ma znaczenie. Zobacz, jak zrobić nalewkę z aronii, nalewkę z żurawiny, nalewkę z orzechów włoskich i inne. Sprawdź nasze PRZEPISY NA NALEWKI.

Nalewki to "wyższa szkoła jazdy"? Debiutant ma szansę zrobić dobry trunek?
Oczywiście. Jeżeli ma dobry przepis i jedną ważną cechę charakteru - cierpliwość.

To znaczy?

Moim zdaniem, na zrobienie dobrej nalewki potrzeba przynajmniej roku. A dla niektórych z nich idealny czas to nawet sześć, siedem lat. Tak jest na przykład z pigwówką, orzechówką czy wiśniówką.

Czyli nalewka im starsza, tym lepsza.
Nie każda. W przypadku chociażby porzeczkowej, malinowej czy tarninowej z biegiem czasu zatraca się owocowy aromat. Z wiekiem te nalewki tracą też piękny, intensywny kolor. Choć oczywiście wciąż nadają się do spożycia i są dobre.

Jak Pan definiuje dobrą nalewkę?
W tej prawdziwej zawarte są wszystkie witaminy i dobroczynne właściwości owoców. Wydobywa je alkohol, w którym te owoce muszą określony czas poleżeć. Tego nie da się uzyskać syntetycznie przez dodanie do alkoholu owocowego soku. A tak robi się wiele nalewek, jakie dostępne są w sklepach.

To chęć "wyciągnięcia" i zakonserwowania na zimę witamin z owoców stała u początków wyrobu nalewek w Polsce?
Pierwsze nalewki w Polsce robiono z derenia. Alkohol, który powstawał w Polsce w średniowieczu, był niesmaczny. Stąd pomysł na wykorzystanie derenia, który swoją słodyczą uszlachetniał smak śmierdzącego bimbru. Nasze babcie rzeczywiście robiły nalewki w celach leczniczych. Spirytus wydobywa witaminy z owoców.

Jaka nalewka na jakie dolegliwości?

Orzechówka i te z piołunem na żołądek. Malinowa, z kwiatu czarnego bzu - na przeziębienia, ma działanie napotne. Na serce i obniżenie ciśnienia najlepsza jest nalewka z aronii.

Od jak dawna robi Pan nalewki?

Od 15 lat. Wcześniej robiły je moja babcia i mama. Ale dobre nalewki nauczyłem się robić od Krzysztofa Jasińskiego, dyrektora teatru "STU" w Krakowie. On jest moim guru w tej dziedzinie, próbowałem u niego i sam zacząłem. Pierwsza była pigwówka.

Jakie robi Pan teraz?

Pigwówkę, malinówkę, wiśniówkę, orzechówkę, nalewkę z derenia, rokitnika, czarnej porzeczki, tarniny. Robię też moją specjalność: "Baranmajster". To mieszanka czterech rodzajów nalewek z kompozycją 21 ziół. Jest wśród nich dziurawiec, mięta, miłorząb, piołun.

Którą Pan lubi najbardziej?
Szczerze? W ogóle ich nie piję.

W takim razie jak poznaje Pan, że są dobre?
Wącham. Dobra nalewka musi dobrze pachnieć. Jako pierwszy nie może uderzać zapach alkoholu, tylko aromat owoców. Jeżeli "wóda" dominuje, to znaczy, że nie "przegryzła się" odpowiednio. Zabrakło cierpliwości. W dobrej nalewce, po zapachu od razu poznamy, z czego jest zrobiona.

A kolor?

Musi być przejrzysty, klarowny.

Owoce trzeba porządnie odcedzić, by kolor był odpowiedni?
Ja wcale nie odcedzam. Wystarczy odpowiednio długie leżakowanie. Osad osiądzie na dnie i zwiąże się na tyle mocno, że klarowną ciecz można bez problemu zlać.

Jakość owoców ma znaczenie?

Tak, i to duże. Na swoje nalewki pigwę i orzechy zbieram we własnym ogrodzie. Pozostałe owoce kupuję w pewnych źródłach albo na targach.

Pańskich specjałów próbowało wiele znanych osób.

Ulubioną nalewką Wisławy Szymborskiej była pigwówka. Prezydent Aleksander Kwaśniewski lubi moją orzechówkę. Z kolei prezydentowi Bronisławowi Komorowskiemu smakowała tarninówka.

Rozmawiała M. Stokłosa

Nalewka z aronii [przepis]. Zobacz, jak zrobić nalewkę z aronii

Składniki:
1 kg owoców aronii
0,5 l litra spirytusu
0,5 l wódki 40 proc.
600 g cukru
sok z cytryny albo łyżeczka kwasku cytrynowego
laska wanilii

Przygotowanie:
Owoce aronii umyć, osuszyć i zamrozić (najlepiej przez przynajmniej jeden dzień). Następnie odmrozić i przesypać do słoja (część owoców można lekko rozgnieść). Dodać cukier, sok z cytryny (albo kwasek cytrynowy), przeciętą wzdłuż laskę wanilii, spirytus i wódkę. Szczelnie zakręcić i pozostawić w nasłonecznionym, ciepłym miejscu przez około miesiąc.
Od czasu do czasu mieszamy delikatnie zawartość słoja, aby cukier dokładnie się rozpuścił.
Po upływie miesiąca nalewkę odcedzamy przez gęste sitko lub gazę i przelewamy do butelek. Szczelnie zakręcamy i pozostawiamy w chłodnym i ciemnym miejscu na kilka miesięcy, aby nalewka "dojrzała".

Nalewka z czarnej porzeczki [przepis. Zobacz, jak zrobić nalewkę z czarnej porzeczki

Składniki:
1,5 kg czarnych porzeczek (mogą być mrożone)
700 g cukru
0,5 l spirytusu
0,5 litra wódki

Przygotowanie:
Porzeczki obrać z szypułek, opłukać i osuszyć. Następnie zgnieść, wrzucić do słoja, przesypać cukrem i pozostawić na kilka dni.
Dodać spirytus i pozostawić na około 4 tygodnie. Powstały płyn odlać do osobnego naczynia, zakręcić i zostawić. Do porzeczek dolać wódkę i pozostawić jeszcze na około 4 tygodnie. Następnie odcedzić przez kilkakrotnie złożoną gazę.
Całość zmieszać z odlanym wcześniej płynem i przelać do wyparzonych uprzednio butelek.
Szczelnie zakręcić i leżakować w zaciemnionym i chłodnym miejscu przez około 6 miesięcy.
Nalewka doskonale smakuje podawana w kieliszkach. Jest też wspaniałym dodatkiem do ciast (m.in. nasączania biszkopta) i deserów oraz kawy.

Pigwówka - nalewka z pigwy [przepis]. Zobacz, jak zrobić pigwówkę

Składniki:
1 kg mocno dojrzałych owoców pigwy
1 szklanka cukru
3 łyżki miodu
100 ml rumu
0,5 l wódki
sok i skórka z połówki pomarańczy

Przygotowanie:
Pigwę umyć, osuszyć, wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w kawałki, wsypać do słoja i przesypać cukrem. Pozostawić w możliwie ciepłym miejscu na kilka dni.
Dodać miód, rum, wódkę, sok z połówki pomarańczy i obraną skórkę (bez białych fragmentów).
Pozostawić w ciepłym miejscu na około
5 tygodni. Od czasu do czasu potrząsać słojem, aby wszystkie składniki mogły się z sobą połączyć, a cukier się rozpuścił.
Przecedzić przez kilkakrotnie złożoną gazę i przelać do wyparzonych butelek.
Szczelnie zakręcić i leżakować w chłodnym i zaciemnionym miejscu przez około pół roku.

**

Jeżynówka - nalewka z jeżyn [przepis. Zobacz, jak zrobić jeżynówkę**

Składniki:
1 kg jeżyn
600 g cukru
300 ml spirytusu
250 ml wódki
250 ml rumu
laska wanilii

Przygotowanie:
Owoce przebrać, opłukać i osuszyć na sitku. Przekładać warstwami do słoja przesypując cukrem. Słoik zakręcić i zostawić na tydzień. Następnie dodać spirytus, laskę wanilii i pozostawić na 3 tygodnie w możliwie ciepłym i nasłonecznionym miejscu. Od czasu do czasu mieszać owoce lub potrząsać słoikiem, aby cukier się rozpuścił.
Następnie powstały płyn zlać do butelki, a jeżyny lekko zgnieść i dodać wódkę z rumem. Pozostawić jeszcze na ok. tydzień.
Całość przecedzić przez kilkakrotnie złożoną gazę, wymieszać z odlanym wcześniej spirytusem i przelać do butelek.
Szczelnie zakręcić i pozostawić w chłodnym miejscu najlepiej na kilka miesięcy, aby nalewka dojrzała.

Nalewka z żurawiny [przepis]. Zobacz, jak zrobić nalewkę z żurawiny

Składniki:
6 szklanek żurawiny
1 l wódki
0,5 l spirytusu
3 szklanki cukru
laska wanilii
3-5 goździków

Przygotowanie:
Owoce żurawiny zgnieść, np. przy pomocy widelca. Zalać litrem wódki i pozostawić w szczelnie zamkniętym naczyniu na ok. tydzień.
Następnie owoce wycisnąć przez lnianą szmatkę. Z wywaru odlać szklankę, wlać do garnka, dodać trzy szklanki cukru, laskę wanilii, goździki. Gotować na małym ogniu aż cukier całkowicie się rozpuści.
Wystudzić, wlać do pozostałej wódki i dodać 0,5 l spirytusu.
Przelać do wyparzonych wcześniej butelek i dokładnie zakręcić. Pozostawić w chłodnym i zaciemnionym miejscu na kilka tygodni.
Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia. Smakuje doskonale jako samodzielny trunek albo dodatek do dań mięsnych i deserów.

Orzechówka [przepis]. Zobacz, jak zrobić orzechówkę

Składniki:
0,5 kg niedojrzałych orzechów włoskich w zielonych łupinach
150 g cukru
250 ml wódki
250 ml spirytusu

Przygotowanie:
Orzechy z łupinami umyć i rozdzielić na mniejsze kawałki (można użyć w tym celu np. tłuczka do mięsa).
Przesypać do słoika, dodać cukier i odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni. Orzechy powinny puścić w tym czasie sok.
Następnie dodać wódkę i spirytus i pozostawić wszystko w zamkniętym naczyniu na ok. 4 tygodnie. Od czasu do czasu lekko mieszać lub potrząsać naczyniem, aby wszystkie składniki mogły dokładnie się z sobą połączyć.
Odcedzić owoce przez grube sitko albo kilkakrotnie złożoną gazę. Przelać do wyparzonych wcześniej butelek i szczelnie zakręcić. Leżakować przez ok. 2 miesiące. Po tym czasie nalewka jest gotowa. Doskonale działa na niestrawność.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto