18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Najlepsza kawa w Gdańsku- Flemming Cafe!

Artykuł sponsorowany
Są miejsca, w których z niesamowitą starannością dba się o każdy szczegół. Są pasjonaci, którzy chcą uczestniczyć niemalże w każdym etapie tworzenia swojego produktu aby mieć pewność, że wynik tej pracy to coś wyjątkowego. Takich właśnie można spotkać w wyjątkowej palarni kawy Flemming Cafe w Gdańsku. To miejsce pachnące świeżą kawą z różnych stron świata i prawdziwą, wyselekcjonowaną belgijską czekoladą!

Jak to się dzieje, ze kawa z Flemming Cafe jest taka dobra?

- Zaczynamy od wyboru najwyższej jakośœci ziaren
Ziarna kawy to pestki owoców kawowca. Miejsce upraw tych krzewów ma znaczący wpływ na smak i aromat kawy. Preferujemy wyżynne regiony upraw kawy, ponieważ owoce dłużej tam dojrzewają, przez co otrzymujemy z nich lepszy aromat. Bogate w minerały ziemie wulkaniczne pozwalają rośœlinom lepiej się rozwinąć i pozostać odpornymi na choroby. Ważnym również czynnikiem, który znacząco wpływa na jakośœć ziaren, jest sposób ich zbierania. Owoce kawy nie dojrzewają równomiernie, dlatego chcemy, aby były zbierane wyłącznie te już dojrzałe. Niedojrzałe i przejrzałe ziarna nadają nieprzyjemnego smaku.

Na te wszystkie czynniki zwracamy uwagę, wybierając ziarna oferowanych przez nas kaw.

- Łagodna i intensywna, dzięki procesowi palenia
Kawę wypalamy w tradycyjny sposób w bębnowym piecu. Podczas powolnego wypalania, kawa rozwija swoje subtelne aromaty. Ten proces trwa od 15 do 20 minut, w zależnośœci od stopnia palenia, który chcemy uzyskać. Palenie ziaren kończymy przez wysypanie ziaren na sito, gdzie są studzone chłodnym powietrzem. Zatrzymuje to procesy chemiczne, które występują podczas palenia ziaren. Dodatkowym atutem powolnego wypalania kawy jest uzyskanie pełni aromatu i zminimalizowanie zbyt kwaœśnego i gorzkiego smaku.

- Ręcznie przebieramy ziarna

W kawie mogą zdarzyć się niemiłe niespodzianki, takie jak kamienie, kostki, ukruszony cement, czy kukurydza. Poza tymi oczywistymi felerami, staramy się również wyciągnąć z wypalonej kawy potłuczone, nierówne, czy słabiej wypalone ziarna. Dzięki temu wiemy, że w naszej kawie znajdą się tylko te najlepsze ziarna.

- Po paleniu...

Ziarna zamykamy w opakowania z wentylem, aby mogły odgazować (dwutlenek węgla wydobywa się z ziaren). Gdy jest taka potrzeba, to również mielimy kawę zgodnie z życzeniami (drobniej do ciœśnieniowych zaparzaczy, do tradycyjnego parzenia, czy grubiej do ekspresów z papierowym filtrem).

Poznaj cały nasz asortyment:

- Jednorodne Arabiki z różnych upraw i regionów œświata o wyrafinowanym aromacie,
- Oddzielnie wypalane ziarna podkreśœlają bukiet aromatów w naszych mieszankach kaw,
- Doskonałe czekolady z belgijskiej manufaktury Cafe-Tasse.

Zapraszamy do naszego sklepu po fachową poradę:

Flemming Cafe
ul. Opata Jacka Rybińskiego 8
80-320 Gdańsk
(naprzeciwko Parku Oliwskiego, 150m od pętli tram.)

Czynne: poniedziałek - sobota w godz. 10-18

www.flemming-cafe.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto