- Nie jesteśmy tylko urzędnikami, jesteśmy również mamami, prowadzimy dom, wychowujemy dzieci i też mamy różne problemy. Dlatego spotykamy się na warsztatach nie tylko po to aby gotować, ale również aby porozmawiać o różnych codziennych sprawach - mówi pomysłodawczyni książki kucharskiej „Gotuj razem z nami” Danuta Wilczewska. To najlepsze podsumowanie celu w jakim Grupa Edukacyjna „Kulinaria” została powołana.
Grupa Edukacyjna „Kulinaria” powstała w maju 2014 roku z inicjatywy asystentów rodziny oraz pracowników socjalnych Sekcji Rodzin sopockiego MOPS-u. Celem tej grupy jest integracja rodzin korzystających ze wsparcia MOPS-u oraz zachęcenie do wspólnego spędzania czasu i nauka racjonalnego oszczędnego prowadzenia gospodarstwa domowego.
- Wspólne przygotowywanie posiłków i gotowanie to zajęcia, które mogą wspaniale integrować rodzinę i być naturalnym powodem do spotkania przy wspólnym stole wszystkich jej członków – mówi Alina Cysewska, z-ca dyrektora Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Sopocie. Czas spędzony na wspólnym gotowaniu to również okazja do rozmów nie tylko na tematy bieżące ale i takie, które wymagają głębszej refleksji lub podejmowania decyzji kluczowych dla rodziny w atmosferze bezpieczeństwa i w poczuciu wspólnoty.
Członkowie grupy, podczas cyklicznych spotkań, które odbywały się raz w miesiącu, uczyli się przygotowywania posiłków, m.in. z produktów otrzymywanych w ramach pomocy żywnościowej a także tworzyli wspólnie, łatwe do wykonania i jednocześnie ciekawe pomysły kulinarne. Podczas wspólnej pracy był również czas na rozmowy z psychologiem, który zachęcał uczestników do aktywności, wzmacniał i podejmował tematy dotyczące wychowania dzieci oraz prawidłowych relacji rodzinnych.
Każde spotkanie kończyło się wspólną degustacją przygotowanych dań oraz podsumowaniem poruszanych tematów a uczestnicy na pamiątkę otrzymywali wydrukowane przepisy kulinarne.
Podczas blisko 4-letniej działalności Grupy Edukacyjnej „Kulinaria” wzięło w niej udział ok. 30 osób. Efektem tych spotkań był spory zbiór przepisów na smaczne, zdrowe i niedrogie dania.
Koordynatorka Grupy „Kulinaria” - p.Danuta Wilczewska, która na co dzień pracuje w sopockim MOPS-ie jako asystent rodziny, zaproponowała aby działania grupy podsumować w formie książki kucharskiej. Znalazło się w niej w sumie 49 przepisów z podziałem na dania główne, zupy, sałatki i przekąski oraz desery, ciasta i ciasteczka a także dokumentacja zdjęciowa ze spotkań grupy.
Spotkania Grupy „Kulinaria” będą kontynuowane a w planach jest wydawanie kolejnych części przepisów kulinarnych przygotowanych przez jej uczestników.
W piątek, 16 marca 2018 o godz. 13.30 w Sopotece, w Centrum Sopot, przy ul. Kościuszki 14, odbędzie się promocja książki kucharskiej wydanej przez Grupę Edukacyjną „Kulinaria”. Książka jest podsumowaniem blisko 4 letniej działalności grupy i zawiera 49 przepisów oraz zdjęcia z zajęć.
ZOBACZ, jak Jasiek Kuroń w "Dzień Dobry TVN" przygotował dania z warzywami strączkowymi. Na pierwszy ogień poszedł pilaw z indykiem, cieciorką i szpinakiem, do którego dołączyły fasolowe wegeburgery z kolendrą oraz zupa fasolowa.
dzień Dobry TVN
Uwaga! Tutaj sprzedają „chrzczone" paliwo [lista stacji]
Test MultiSelect - pytania testu psychologicznego do policji
Janusze Projektowania - najgorsze pomysły na mieszkania
Uwaga! Lista najlepszych restauracji na Pomorzu
Najrzadsze imiona żeńskie nadane w 2017 roku
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?