Moje sposoby na zimowe przetwory z grzybów - PRZEPISY

Dorota Michalczak
Dorota Michalczak
Prawdziwek
Prawdziwek Dorota Michalczak
Udostępnij:
Zachęcona przez zbieraczy grzybów, postanowiłam i ja udać się do pobliskiego lasu. Las chociaż mały, to grzybów w nim sporo. Moim sposobem na zatrzymanie ich smaku i zapachu są przetwory, w sosie pomidorowym z dużą ilością cebuli i pulpety.

Grzyby w sosie pomidorowym

4 kg grzybów,
2 kg cebuli,
1 szklanka oleju,
5 łyżek cukru,
10 łyżek octu
4 małe przeciery pomidorowe lub keczupy,
Sól, pieprz, liść laurowy.

Grzyby oczyścić i umyć. Duże okazy pokroić na mniejsze kawałki, małe pozostawić w całości - ugotować w posolonej wodzie. Cebulę pokrojoną w paseczki podsmażyć na oleju, dodać pozostałe przyprawy i połączyć z ugotowanymi grzybami. Doprawić do smaku według własnego uznania.

Tak przygotowane owoce lasu, kładziemy do słoiczków zagotowujemy kilka minut w zależności od wielkości słoika. Po ostygnięciu, przenosimy w chłodne miejsce. Zimą jak znalazł na przystawkę do śniadania czy nawet na obiad do ziemniaków.

Pulpety z grzybów leśnych

Na pulpety biorę duże grzyby i korzonki.
Dowolną ilość grzybów lub samych korzonków, oczyścić i ugotować w posolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić i zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Dodać jedno lub dwa jajka,
sól, pieprz, majeranek i tartą bułkę. Całość dokładnie wyrobić. Z masy grzybowej formować niewielkie pulpety i obsmażyć je na głębokim tłuszczu. Luźno ułożyć w słoikach i zalać zalewą.
Zalewa może być taka sama jak do ogórków z dodatkiem keczupu, musztardy albo czysta.

Składniki zalewy
1 litr wody, 2 łyżeczki soli, 3 łyżeczki cukru, 1/2 szklanki octu 6%, przyprawy.
Składniki zalewy zagotować i ciepłą zalać pulpety w słoikach. Zagotować. Będą na pewno mam smakowały zimą na śniadanie, obiad czy też kolację.

Smacznego

Grzyby - skarby naszych lasów. Galeria grzybiarzy i grzybów ...

Ile w tym roku wydamy na święta i jak zamierzamy je spędzić KOMENTARZ

Wideo

Dodaj ogłoszenie