Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Mazurek bakaliowy Koła Gospodyń Wiejskich w Nądni - To jest pyszne! Zdjęcia i wideo

Redakcja
Mazurek bakaliowy Koła Gospodyń Wiejskich w Nądni - To jest pyszne! Zdjęcia i wideo.

Mazurek bakaliowy Koła Gospodyń Wiejskich w Nądni - To jest pyszne! Zdjęcia i wideo

Koło Gospodyń Wiejskich w Nądni to organizacja z bogatą, 55-letnią tradycją. Powstało w 1964 roku i od tego czasu nieprzerwanie działa.
Obecnie w kole działa 38 pań w wieku od 19 do 81 lat , dzięki temu łączą tradycję z nowoczesnością .
Najstarsza w gronie jest pani Mieczysława Frącek ,która w kole jest od samego początku. Przewodniczącą Koła, od 8 lat jest Małgorzata Borkowska. Panie z Nądni wykazują się aktywnością i chętnie udzielają się społecznie. Obecne są na piknikach i festynach wiejskich i parafialnych.

Organizują wycieczki dla lokalnej społeczności, wyjazdy do teatru, Andrzejki . Współdziałają z organizacjami działającymi we wsi , szkołą, władzami samorządowymi, ZCK . Gospodynie reprezentują gminę Zbąszyń w różnych konkursach. Kultywują tradycje kulinarne regionu łącząc je z rękodziełem artystycznym, bo wszystkie dekoracje, stroiki i wieniec dożynkowy wykonują własnoręcznie.

Promują region poprzez ekspozycję potraw tradycyjnej kuchni i przekazywanie jej następnym pokoleniom, integrację środowiska wiejskiego i kultywowanie zwyczajów m.in. organizując degustacje potraw i kiermasz przetworów domowych.

To jest pyszne!

Dzisiaj prezentuja przepis i wykonanie (patrz wideo) mazurka.

MAZUREK BAKALIOWY

Składniki
Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek

Nadzienie:

  • 25 dkg pokrojonych orzechów
  • 25 dkg rodzynek
  • 5 białek
  • 10 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 słoik powideł

Krem:

  • 1 kostki masła
  • 1 puszka masy krówkowej

Sposób wykonania:
1. Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać pozostałe składniki ciasta i dokładnie zagnieść.
2. Ciasto schłodzić w lodówce ok.1 godz.
3. Schłodzone ciasto podzielić na pół i wyłożyć na 2 równe blaszki wyłożone papierem .
4. Ubić pianę z białek, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną
5. Surowe placki posmarować powidłami , posypać bakaliami i wyłożyć pianę z białek.
Upiec w temp.180°C ok.20-25 min.
6. Przygotować krem: do utartego masła dodawać po łyżce masę krówkową i razem utrzeć na jednolitą masę.
7. Ostudzone placki przełożyć kremem. Na wierzchu polać rozpuszczoną czekoladą i udekorować wg uznania.
Smacznego !

Koło Gospodyń Wiejskich w Nądni piecze mazurek wielkanocny

Źródło:gloswielkopolski.pl


emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dziennik Zachodni / Wielki Piątek

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zbaszyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto