Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Marchewka w kuchni w roli głównej - przepis na pyszne ciasto, które lubią dzieci i dorośli. Jest pyszne!

Redakcja
Marchewka to smaczne warzywo, nadające się na soki, surówki i sałatki, ale najlepiej smakujące na surowo. Można również z marchewki upiec ciasto. Oto i przepis.

Marchewka w kuchni w roli głównej - przepis na pyszne ciasto, które lubią dzieci i dorośli. Jest pyszne!

Tekst nagłówka spisu:

O marchwi słów kilka

Korzeń marchwi zawiera odżywcze cukry-węglowodany (4-10 proc., m.in. sacharozę i glukozę), białko, liczne karoteny (8-22 mg, prowitamina A - i -karoten), olejek lotny, witaminy B1 i B2 (0,06 mg), B6, C (6-10 mg), E, H, K, PP (0,05 mg) oraz wapń, żelazo, miedź i fosfor, a także pektyny. Wartość energetyczna 100 g marchwi wynosi ok. 33-35 kcal.

Jednak nie każdy przepada za tym warzywem, dlatego też starajmy się podawać w takiej postaci, w jakiej najbardziej naszym domownikom smakuje. Marchewkę wykorzystałam na placek, który jest bardzo smaczny. Przepadają za tym ciastem dzieci.

Chociaż w Internecie znajdujemy wiele przepisów na marchewkowe pyszności, to ja podaję mój sprawdzony przepis.

Placek marchewkowy

Ciasto:

  • 3 jaja,
  • 1 1/4 szklanki oleju,
  • 2 szklanki drobno utartej marchewki,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 szklanki cukru,
  • po 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cynamonu, sody oczyszczonej, rodzynki, orzechy lub ulubione inne smaki.

Polewa:

  • Czubata łyżka kakao,
  • 4 łyżeczki cukru, łyżeczka masła,
  • 2 łyżeczki wody, możemy też ciasto posypać samym cukrem pudrem.

Wykonanie:

  1. jaja wbić do miski, wsypać cukier i ucierać tak długo, aż powstanie kremowa puszysta masa. Dalej ucierając, stopniowo dodajemy olej i mąkę na końcu marchewkę, proszek, sodę i cynamon oraz rodzynki i orzechy. Gdy ciasto będzie zbyt gęste, dolewamy wodę mineralną.
  2. blachę smarujemy tłuszczem i równomiernie rozprowadzamy ciasto. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
  3. Przygotowujemy polewę: wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku i gotujemy na bardzo małym ogniu.
  4. Ostudzone ciasto polewamy dekorujemy.

Smacznego!

Polecamy nasze przepisy

Świąteczne wypieki. Tort makowy z jabłkami - doskonały do świątecznej kawy - przepis

Świąteczne wypieki. Tort makowy z jabłkami - doskonały do św...

Bożonarodzeniowe wypieki. Przepis na świąteczne bułeczki

Bożonarodzeniowe wypieki. Przepis na świąteczne bułeczki

Potrawy wigilijne: Krokiety z pieczarkami. Przepis ...

Świąteczne wypieki - pierniki!

Świąteczne wypieki. Na początek - przepisy na bardzo smaczne...

Ciasteczka - delicje

Ciasteczka nie tylko do popołudniowej kawy - przepis

Na Marcina pieczemy rogale - nasze własne. Zobacz, łatwy pr...

Torcik ananasowy

Tort ananasowy - wyjątkowe ciasta nie tylko na święta - przepis

Biszkopty pokruszone w duże kawałki.

Tort biszkoptowo-bezowy z kremem pomarańczowym - przepis ...

Polecam inne przepisy:

Ciasto pozostawione do wyrośnięcia.

Pieczemy chleb. Przepis na chleb pieczony w domu ...

Zobacz także

Dynia w kuchni w roli głównej - przepisy ...

Polecamy

Marchewka w kuchni w roli głównej - przepis na pyszne ciasto...


Widzisz wypadek? Coś cię zaniepokoiło? Chcesz się czymś pochwalić?

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zbaszyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto