Makowiec na wyjątkowe okazje. Taką okazją są święta - przepis

Redakcja
Makowiec na wyjątkowe okazje. Święta, to dla nas czas szczególny. Na takie okazje warto przyrządzić równie coś wyjątkowego. Polecam makowiec z kremem i polewą czekoladową. Wypiek dość kosztowny i pracochłonny. Swym smakiem wynagrodzi mam nakład i pracę. Smacznego.

Makowiec na wyjątkowe okazje

Makowiec to moje ulubione ciasto, pracochłonne, nie takie tanie lecz bardzo smaczne. Piekę je na specjalne okazje, taka też nadarzyła się dzisiaj. Wypiek waży 3,5 kilograma.

Mak:
1/2 kilograma maku
Mak gotować z niewielką ilością wody przez 15 minut. Po czym odcedzić i po ostygnięciu, przekręcić dwa razy przez maszynkę.
1 paczka herbatników,
1 szklanka cukru i 2 łyżki wody (robimy syrop),
1/2 słoika powideł śliwkowych,
15 dkg masła,
2 całe jaja i 3 białka,
olejek migdałowy,
rodzynki.
Białka ubijamy na pianę, dodając żółtka. Masło ucieramy na miękką masę, dodajemy mak, pozostałe składniki, a na końcu dodajemy ubite jaja. makowiec z kremem i polewą czekoladową

Ciasto:
3 żółtka,
10 dkg masła,
20 dkg mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
4 łyżki cukru,
3 łyżki śmietany.
Z powyższych składników zagniatamy ciasto, i wykładamy do blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką lub kaszką manną. Na ciasto wykładamy mak, równo rozprowadzając. Ciasto z makiem pieczemy około 1 godziny w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni.

Krem:
5 jaj,
1 1/2 szklanki cukru,
1 kostka masła i
1 kostka margaryny,
sok z połówki cytryny.
Jaja ubijamy z cukrem na parze, przez około 20 minut, odstawiamy do ostygnięcia. Następnie 1 kostkę masła i 1 kostkę margaryny ucieramy w makutrze na gładką masę. Do utartego tłuszczu, stopniowo dodajemy ubite jaja z cukrem. Kiedy wszystko dobrze już utarte, dodajemy do smaku sok z cytryny aby krem nie był zbyt słodki i mdły.

Polewa:
3/4 kostki margaryny,
2 łyżki wody,
1 szklanka cukru pudru,
3 łyżki kakao,
wiórki kokosowe.
Margarynę zagotowujemy z wodą, cukrem i kakao. Po lekkim przestudzeniu polewamy ciasto. Na upieczone i ostudzone ciasto wykładamy krem, polewając równomiernie polewą czekoladową. Posypujemy wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

Mniej wina w Europie

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

K
Kasia
Będzie pyszne
Dodaj ogłoszenie