Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Majowe grillowanie - porady eksperta

Emilia Białecka *Emkanabe*
Emilia Białecka *Emkanabe*
Czy wyobrażacie sobie weekend majowy bez grilla? Dziś poradzimy, co na niego położyć i jak zapewnić potrawom nieziemski smak. Wskazówek udzieliła MMce Anita Hartenberger, mistrz kuchni poznańskiej restauracji "Fanaberia".

Każdy miłośnik grilla wie, że samo mięso to dopiero początek grillowania. Zanim powędruje ono na ruszt, trzeba je przecież zabejcować, a później jeszcze dobrać odpowiednie dodatki - czasami też z grilla. Anita Hartenberger zachęca przede wszystkim do poszukiwania w kuchni własnego smaku i nie korzystania z gotowych zapraw i bejc.

- Doskonałą marynatą do wszelkiego rodzaju mięs zawsze będzie ta z dodatkiem octu czy czerwonego wina i ulubionych ziołowych przypraw - mówi Anita. - Jeśli chcemy, żeby mięso miało chrupką skórkę, to marynowanie powinno trwać dwa dni albo przed włożeniem do marynaty należy mięso szybko obgotować. A co do przypraw - tu już nie ma jednej recepty, każdy powinien indywidualnie dobrać sobie taką mieszankę ziołową, która mu będzie najbardziej smakować...

Doskonałą kompozycją smakową są żeberka zabejcowane w miodzie i czosnku o lekko słodkawym posmaku lub karkówka marynowana w czerwonym winie i przyprawach czy udka kurczaka w kompozycji z oliwy i ziół.... Pycha!

Ale mało kto wie, że grillować można także warzywa i owoce. - Papryka, cukinia i bakłażan to podstawowe warzywa na grilla - wylicza Anita. - Doskonałe są też ziemniaki zawinięte w folię i pieczone bezpośrednio w żarze grilla. Warzywa również można włożyć na godzinkę do marynaty, na przykład oliwy z ziołami. Doda im to smaku.

Do grillowanych warzyw i mięs pasują wszystkie surówki ze świeżych warzyw - ale nie da się ukryć, że niektóre pasują bardziej niż inne... Zdaniem Anity Hartenberger do kurczaka doskonała jest sałatka z koktajlowych pomidorków. Trzeba je wycisnąć, wymieszać ze świeżą posiekaną bazylią, czosnkiem, octem balsamicznym oraz odrobiną soli i pieprzu - cudownie smakuje z delikatnym mięsem kurczaka!

Świetnie sprawdzają się też sosy - na przykład czosnkowy na bazie świeżego jogurtu i ziół, sos serowy z sera rokpol z jogurtem, doskonały do czerwonych mięs, no i oczywiście sos barbecue, chociaż jego samodzielne zrobienie wymaga sporo pracy i składników. W skład tego sosu wchodzą między innymi trzy rodzaje papryki, sos sojowy, sos worcester, ocet balsamiczny, pomidory, czosnek i cebulka plus mnóstwo dodatkowych składników dodawanych według indywidualnego gustu, które tworzą z tego sosu niepowtarzalną mieszankę aromatów.

Natomiast grillowana ryba doskonale smakuje z sosem mango. Tu niezbędny jest jeden owoc mango, który się miksuje, dodają do niego sok pomarańczowy do uzyskania wymaganej konsystencji, chili, sok z cytryny oraz sól i pieprz.

Źródło: https://poznan.naszemiasto.pl/niebianskie-smaki-z-grilla/ar/c17-2918902>

Przeczytaj także:
- Pulpeciki selerowo - marchewkowe - przepis
- Calzone mięsno - warzywne - przepis


MM Łódź poleca:

>> Wyjedź w podróż z TUI - konkurs

MM Łódź patronuje:

MMŁódź poleca:
Zostań
dziennikarzem
obywatelskim

KonkursyZdrowie i uroda
Przewodnik
po lokalach

Sztuka w ŁodziTeatr w Łodzi
Kino w ŁodziPraca w Łodzi
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto