Ser produktem lokalnym, sołectwa Łomnica
Celem założonej na potrzeby projektu grupy nieformalnej jest produkcja serów, na produkt lokalny sołectwa Łomnica. Ser wędzony, ser szwajcarski i ser typu riccota to 3 produkty, które mają dać początek produkcji wyrobów z wykorzystaniem dostępnych produktów, które pozyskać można od lokalnych rolników. Dzisiejsze warsztaty prowadził rolnik Janusz Szulc, od którego zakupiono mleko na sery. Wyprodukowane sery na kilkanaście godzin trafiły do solanki. Następnie zostaną osuszone i uwędzone. Produkt zostanie przedstawiony mieszkańcom na Festynie Parafialnym w Łomnicy - 9 sierpnia.
Jeśli produkcja serów zostanie dobrze „przyjęta” planujemy produkować także wyroby wędliniarskie, prowadzić przetwórstwo warzyw i owoców, czy produkcje kiszonek- podsumowały założycielki grupy Bożena Kwaśnioch i Regina Napierała.
Projekt sfinansowany przez Narodowy Instytut Wolności - Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich na lata 2014 – 2020 oraz środków własnych Stowarzyszenia Lokalna Grupa Rybacka Obra - Warta.
Łomnica mapa. Jak dojechać?
Polub nas na fb
Pomocnik rolnika przy zbiorach - zasady zatrudnienia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?