Lato w słoiku, czyli pomidory w galarecie - przepis

Dorota Michalczak
Dorota Michalczak
Pora zbioru pomidorów. To smaczne warzywo jemy surowe, przetwarzamy na różne sposoby. Pomidory są źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Proponuję zatrzymać ich smak w galarecie.

Lato w słoiku, czyli pomidory w galarecie

Pomidory spożywamy surowe, dodajemy do zup, sosów, sałatek. Wyśmienicie smakują z ryżem. Są przetwarzane na soki, przeciery, koncentraty. Owoce są źródłem witaminy A, B1, B2, B6, C, PP oraz zawierają wiele składników mineralnych, takich jak: potas, sód, magnez, fosfor, żelazo, wapń, sód i inne.

Pomidory w galarecie są doskonałym dodatkiem do śniadania, obiadu czy też kolacji. Smakują z mięsem i same. Proponuje zatrzymać ich smak w słoiku, w galarecie.

Pomidory w galarecie

Składniki.
3 kg pomidorów,
1 kg żółtej papryki,
1/2 kg cebulki, liść selera.
Pomidory najlepiej paprykowe kroimy w plastry, tak samo postępujemy z papryka i cebulą. 100 g żelatyny zalewamy 1 szklanką gorącej wody, mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Pozostawiamy na 20 minut.

Zalewa
0,5 l wody,
2 łyżki octu,
2 łyżki soli,
3 łyżki cukru.
Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy i łączymy z namoczona żelatyną. Pokrojone pomidory, paprykę, cebulkę umieszczamy w dużej misce, zalewamy gorącą zalewą. Delikatnie mieszamy, po czym wkładamy do słoiczków, i zagotowujemy 1 minutę. Po ostygnięciu słoiki umieszczamy w chłodnym pomieszczeniu. Zimna zalewa jest gęsta. Smacznego!

Podzielcie się swoimi ciekawymi przepisami na pomidory.
[email protected]

Tajemnica Marchewki

Wideo

Dodaj ogłoszenie